Udvalget vedrørende Det Etiske Råd 2015-16
UER Alm.del Bilag 9
Offentligt
1620740_0001.png
Det Etiske Råd
Holbergsgade 6
1057 København K
T:
+45 72 26 93 70
M:
[email protected]
W:
www.etiskraad.dk
Interessentworkshop
Det Etiske Råd inviterer til debat om sit forslag
om at indføre en klimaafgift på forbrug af oksekød
Tirsdag den 3. maj 2016 kl. 13-17, Fællessalen, Christiansborg
13.00 Velkommen:
Karen J. Klint, formand for folketingets udvalg vedr. det
etiske råd
13.05 Velkommen:
Gorm Greisen, Formand for Det Etiske Råd
Ordstyrer, Thomas Færgeman, Politiken
13.10 Fremlæggelse af Rådets anbefalinger om en afgift på klimabelastende
fødevarer:
Mickey Gjerris, formand for Rådets arbejdsgruppe og lektor i
bioetik ved Københavns Universitet
13.30 Kommentarer – bør Danmark gå foran og indføre en afgift på
klimabelastende fødevarer som oksekød?
(10 minutters indlæg)
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (er tiden inde til
at beskatte klimabelastende fødevarer?) afklarende spørgsmål
Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug og fødevarer (er tiden
inde til at beskatte klimabelastende fødevarer?)
Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk – (er det rimeligt at bede
forbrugerne betale mere for klimabelastende varer?)
Christian Puglisi, kok og ejer af Restaurant Relæ (kan man lave god mad
med meget mindre oksekød?)
Arbejdsgruppen/interesserede rådsmedlemmer svarer hvor nødvendigt på
salens indlæg
Side
1 / 3
UER, Alm.del - 2015-16 - Bilag 9: Invitation fra Det Etiske Råd til debatdag den 3. maj 2016 om at indføre en klimaafgift på forbrug af oksekød
14.20 Debat med inviterede kommentatorer og med salen:
3 temaer à �½ time:
1.
Er tiden inde til at inddrage fødevarerne i klimatiltagene eller er folks
fødevarevalg en privat sag? - bør Danmark gå forrest med en klimaafgift
på fødevareforbruget?
(kan klimamålene nås uden at inddrage fødevarerne?)
Forbrugerens eller samfundets ansvar?
(Har forbrugerne overhovedet et ansvar for klimaforandringerne? Er det
rimeligt at bede forbrugerne betale mere for klimabelastende varer? Er
det utidig indblanding i privatlivet med en klimaafgift på fødevarer?)
Er en afgift det rigtige redskab til at påvirke fødevarernes
klimapåvirkning? (er klimabelastende fødevarer i virkeligheden for
billige? Kan en afgift skubbe erhvervene i den rigtige retning? Bør vi
vente på internationale tiltag?)
2.
3.
Debat:
Inviterede kommentatorer får ordet med et spørgsmål/en kommentar,
så debat med salen
Tema 1:
Erik Rasmussen, Adm. direktør, tænketanken Mandag Morgen
Hans Aarestrup, direktør, Bæredygtigt landbrug
Jørgen E. Olesen, professor, Institut for Agroøkologi - Klima og Vand, Århus
Universitet
Kl. 15.30 – 15.30: Kaffepause
Tema 2:
Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk
Jesper Ryberg, professor i etik ved Roskilde Universitet
Thomas Roland, Afdelingschef for ansvarlighed, COOP
Tema 3:
Peter Birch Sørensen, formand for klimarådet, professor i økonomi, fhv.
overvismand
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS
Side
2 / 3
UER, Alm.del - 2015-16 - Bilag 9: Invitation fra Det Etiske Råd til debatdag den 3. maj 2016 om at indføre en klimaafgift på forbrug af oksekød
Jan Dalsgaard Johannesen, Miljø- og klimadirektør i Arla foods
Allan Munch Mortensen, Sektordirektør Kødbranchens Fællesråd
Deltagere i debatten:
Det Etiske Råd:
Steen Vallentin
Christina Wilson
Signe Wenneberg
Kirsten Halsnæs
Lene Kattrup
Signild Vallgårda
Bolette Marie Kjær Jørgensen
16.55 Afrunding og tak for i dag: Mickey Gjerris
Side
3 / 3