Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling)
MOF Alm.del
Offentligt
1539458_0001.png
Folketingets Udvalg for
Miljø og Fødevarer
København, 11. august 2015
Sagsnr.: 31142
Dok.nr.: 839995
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 40 (MOF alm. del) stillet den 14.
juli 2015 efter ønske fra Carolina Magdalene Maier (ALT)
Spørgsmål nr. 40:
”Vil ministeren redegøre for årsagen til den i 2011 besluttede stramning af reglerne for produktion og
salg af fladfiskespecialiteten dabs (saltet, lufttørret ising), som igennem 100 år har været en egnsspise i
Vestjylland”
Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at en fiskehandler i Hvide Sande tidligere har modtaget vejledning
af Fødevarestyrelsen om, hvordan produktion af dabs kan foregå hygiejnisk forsvarligt. Vejledningen
blev aktuel, fordi den tilsynsførende foretog tilsyn i sæsonen for produktionen og konstaterede, at der
hang fisk til tørre udendørs. Fiskehandleren blev vejledt om, hvordan tørringen kunne foregå, så fiskene
blev beskyttet mod insekter og andre skadedyr mv.
Da produktionsmetoden har været anvendt i årtier uden problemer, og der ikke ser ud til at være
eksempler på, at forbrugere er blevet syge af at spise dabs, har jeg bedt Fødevarestyrelsen ændre dens
fortolkning af reglerne.
Eva Kjer Hansen
/ Charlotte Sørensen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
www.mfvm.dk