L 120 Forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

(Faglig støtte til netværksplejefamilier m.fl., ændring af afgørelseskompetence i sager om ændring af anbringelsessted samt nedsættelse af alder for samtykke i afgørelser om ændring af anbringelsessted m.v.).

Af: Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (RV)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-01-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 06-02-2015
Betænkning afgivet 09-04-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 16-04-2015
3. behandlet, vedtaget 21-04-2015
Ministerområde:
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Resumé:
Lovforslaget udmønter dele af aftalen om at styrke plejefamilieområdet, som er en del af satspuljeaftalen for 2015-2018. Det overordnede formål med lovforslaget er at styrke kontinuiteten i anbringelser bl.a. ved i højere grad at understøtte, at børn kan anbringes i familier, de allerede har en tilknytning til (netværksplejefamilier), og ved at styrke afgørelsesgrundlaget i sager om flytning fra ét anbringelsessted til et andet.

Lovforslaget indeholder følgende to hovedelementer:

1) Indførelse af ret til faglig støtte: Netværksplejefamilier og familier, der adopterer et barn eller en ung, der tidligere har været anbragt i pleje i familien, skal have ret til mere faglig støtte end i dag.

2) Styrkede afgørelser om ændring af anbringelsessted samt nedsættelse af samtykkealder: Afgørelsesgrundlaget i sager om ændring af anbringelsessted skal styrkes, så der tages særlig højde for barnets relationer til anbringelsesstedet og desuden stilles flere krav til, hvornår et barn kan flyttes. Der stilles desuden forslag om at nedsætte alderen for samtykke i afgørelser om ændring af anbringelsessted fra 15 år til 12 år.

Loen forventes at træde i kraft den 1. oktober 2015.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.