L 37 Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme.

(Udvidet adgang for selskaber m.v. til at erhverve landbrugsejendomme, ophævelse af reglerne om fortrinsstilling til suppleringsjord m.v.).

Af: Fødevareminister Dan Jørgensen
Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-10-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 30-10-2014
Betænkning afgivet 03-12-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 09-12-2014
3. behandlet, vedtaget 11-12-2014
Ministerområde:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Resumé:
Lovforslaget er en opfølgning på Aftale om Vækstplan for Fødevarer af 2. april 2014 indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet og Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

For at forbedre mulighederne for kapitaltilførsel til landbruget foreslås det at lempe reglerne om selskabers erhvervelse af landbrugsejendomme. Reglen om, at én bestemt person skal have bestemmende indflydelse i selskabet, foreslås ophævet, og samtidig foreslås det at udvide kredsen af virksomheder m.v., der kan erhverve landbrugsejendomme uden tilladelse. Som konsekvens af ændringen af selskabsreglerne foreslås det derudover, at reglerne om fortrinsstilling ophæves.

Der foreslås desuden en ændring af forpagtningsreglerne, som gør det muligt uden tilladelse at leje mindre arealer under 1.000 m2 fra en landbrugsejendom med henblik på anvendelse til haveformål. Endelig foreslås det, at landbrugsloven skal indeholde en hjemmel til at kunne fastsætte regler om digital kommunikation på landbrugslovens område.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 98 (V, S, DF, RV, SF, LA, KF), imod stemte 9 (EL, UFG), hverken for eller imod stemte 0.