L 29 Forslag til lov om ændring af lov om erstatningsansvar.

(Ændring af beregningsprincipperne for erhvervsevnetabserstatning til unge under uddannelse).

Af: Justitsminister Karen Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 08-10-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 07-11-2014
Betænkning afgivet 04-12-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 09-12-2014
3. behandlet, vedtaget 18-12-2014
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at ændre beregningsprincipperne for udmåling af erstatning for tabt erhvervsevne for skadelidte, som er optaget på den grundlæggende del af en erhvervsuddannelse, således at navnlig unge mennesker, der påføres et erhvervsevnetab, mens de er i den tidlige del af deres uddannelsesforløb, som udgangspunkt tilkendes den samme erstatning for tabt erhvervsevne, uanset hvilken generel ungdomsuddannelse de er optaget på.

Forslaget udspringer af en dom, som Højesteret afsagde den 15. august 2013, om fastsættelse af erhvervsevnetabserstatning til en 19-årig handelsskoleelev, der var optaget på handelsskolens grundforløb, og som blev skadet i en trafikulykke.

Lovforslaget indebærer nærmere, at der ved beregningen af erstatning for tabt erhvervsevne til skadelidte, som er optaget på en gymnasial uddannelse eller på den grundlæggende del af en erhvervsuddannelse, hvor der endnu ikke er sket en endelig specialisering, tages udgangspunkt i normalårslønnen, jf. erstatningsansvarslovens § 8, medmindre der konkret er grundlag for at foretage et skøn over den forventede fremtidige årsindtægt.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF, UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.