L 197 Forslag til lov om ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet.

(Indførelse af krav om retlig interesse, formandsafgørelser samt mulighed for, at Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution kan indbringe visse sager for Ligebehandlingsnævnet m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S)
Udvalg: Ligestillingsudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-04-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 08-05-2015
Sat på dagsorden til 2. behandling 02-06-2015
Sat på dagsorden til 3. behandling 04-06-2015
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebærer, at Ligebehandlingsnævnet fremover alene skal kunne behandle en klage, hvis klager har en individuel og aktuel interesse i den konkrete sag. Dette krav vil således ikke være opfyldt, hvis den pågældende tilhører en gruppe af personer, som muligvis er blevet udsat for ulovlig forskelsbehandling.

Det foreslås herudover, at Institut for Menneskerettigheder tillægges kompetence til at indbringe sager af principiel karakter eller af almindelig offentlig interesse om ulovlig forskelsbehandling for nævnet.

Endelig tillægges formandsskabet kompetence til at træffe beslutning alene i sager, hvor der er etableret en fast praksis, for herved at prioritere flest ressourcer til de mest komplicerede sager.

Lovforslaget udmønter den politiske aftale af 2. marts 2015 mellem regeringen (Socialdemokratiet og Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om målretning af Ligebehandlingsnævnets arbejde.