L 187 Forslag til lov om ændring af adoptionsloven.

(Et nyt adoptionssystem m.v.).

Af: Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (RV)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 15-04-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 24-04-2015
Betænkning afgivet 21-05-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-05-2015
Sat på dagsorden til 3. behandling 02-06-2015
Ministerområde:
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Resumé:
Der er gennemført en helhedsanalyse af det danske adoptionssystem med særligt fokus på internationale fremmedadoptioner. På baggrund af analysen har regeringen (Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti den 2. oktober 2014 indgået en politisk aftale om et nyt adoptionssystem. Lovforslaget udmønter de dele af aftalen, der kræver lovændringer.

Det overordnede formål med lovforslaget er at fremtidssikre den internationale adoptionsformidling til Danmark og understøtte den nødvendige stabilitet i adoptionssystemet, samtidig med at sikkerheden i forhold til de adoptioner, der gennemføres, øges.

Med lovforslaget sker der en tilpasning af organiseringen af adoptionsformidlingen med skærpede krav til adoptionsformidlende organisationer. Lovforslaget skal desuden muliggøre en højere grad af styring af formidlingen fra myndighedernes side og et skærpet tilsyn med organisationerne, samtidig med at det økonomiske tilsyn øges.

Tilsynet med adoptionsformidlingen samles hos én myndighed – Ankestyrelsen – og kompetencen til at tillade, at et adoptionsforløb fortsætter (godkendelse af matchningsforslag), flyttes fra de adoptionsformidlende organisationer til Ankestyrelsen. Endelig skal lovforslaget sikre adoptivfamilierne den nødvendige støtte i forhold til adoptionen med henblik på at understøtte gode adoptionsforløb for børnene.