L 177 Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og byggeloven.

(Kommuners adgang til varetagelse af varmeforsyningsvirksomhed samt bygningsopvarmning baseret på vedvarende energi m.v.).

Af: Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV)
Udvalg: Klima-, Energi- og Bygningsudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-03-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 10-04-2015
Betænkning afgivet 07-05-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-05-2015
3. behandlet, vedtaget 19-05-2015
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
Resumé:
Lovforslagets hovedformål er at lovfæste reglerne om kommuners hjemmel til varetagelse af kollektiv varmeforsyning, herunder reglerne om garantistillelse. Disse regler følger i dag af almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse, de såkaldte kommunalfuldmagtsregler.

Lovforslaget har desuden til formål at udvide muligheden for at anvende biomassebaseret varmeproduktion i områder, der forsynes med decentral naturgasbaseret kraftvarme, hvilket vil kunne nedbringe varmepriserne i de pågældende områder. Ordningen omfatter i dag 35 fjernvarmenet og foreslås udvidet med yderligere 50 til i alt 85 fjernvarmenet.

Endelig præciserer lovforslaget den eksisterende hjemmel i byggeloven til at fastsætte regler om bygningers opvarmningsform. Formålet er at give ejeren frihed til at vælge den opvarmningsform, der passer det pågældende byggeri bedst, forudsat at opvarmningsformen er baseret på vedvarende energi.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 99 (V, S, DF, RV, SF, EL, KF, ALT), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 5 (LA).