L 121 Forslag til lov om ændring af adoptionsloven, lov om social service, forældreansvarsloven og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

(Lempelse af betingelserne for adoption uden samtykke m.v.).

Af: Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (RV)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-01-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 06-02-2015
Betænkning afgivet 09-04-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 16-04-2015
3. behandlet, vedtaget 21-04-2015
Ministerområde:
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Resumé:
Det overordnede formål med lovforslaget er at styrke intentionerne om at skabe stabilitet og kontinuitet i anbragte børns opvækst gennem adoption uden samtykke. Forslaget indebærer konkret, at betingelserne for at gennemføre en adoption uden samtykke fra forældrene lempes, sådan at det skal være sandsynliggjort – og ikke som efter gældende ret godtgjort – at forældrene varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet.

Lovforslaget indebærer desuden, at reglerne for at adoptere børn under 1 år lempes, så sondringen i den gældende lovtekst mellem børn under 1 år og børn, der har været anbragt uden for hjemmet i mere end 3 år, fjernes.

I forlængelse heraf ændres reglerne for fastsættelse af samvær med den oprindelige slægt efter adoptionen, så det også bliver muligt i helt særlige tilfælde at få fastsat samvær eller anden kontakt mellem et barn og dets oprindelige slægt. Efter forslaget vil også muligheden for at gennemføre en adoption uden samtykke til plejeforældre blive lempet. Herudover indeholder forslaget nogle processuelle ændringer, der skal smidiggøre sagsbehandlingen, uden at der slækkes på de gældende retssikkerhedsgarantier.

Loven forventes at træde i kraft den 1. oktober 2015.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 78 (V, S, RV, LA, KF), imod stemte 30 (DF, SF, EL), hverken for eller imod stemte 0.