B 66 Forslag til folketingsbeslutning om statslige og kommunale virksomheder for lønmodtagere med funktionsnedsættelse.

Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-02-2015
1. behandlet/henvist til udvalg 26-05-2015
Ministerområde:
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Resumé:
Med beslutningsforslaget opfordres regeringen til inden den 1. september 2015 at gennemføre en vurdering af mulighederne for og effekterne af at etablere en dansk version af det svenske Samhall og effekterne af, at kommunerne får mulighed for at starte og drive socialøkonomiske virksomheder. Heri bør indgå en bredere vurdering af, om også andre målgrupper – f.eks. visse langtidsledige eller andre på kanten af arbejdsmarkedet – med fordel kan knyttes til modellen.

I vurderingen bør regeringen se nærmere på, hvad en sådan model vil betyde både samfundsøkonomisk og i forhold til forskellige offentlige kasser, idet den statslige kompensation naturligvis vil blive modvirket af øgede skatteindtægter og lavere udgifter til offentlige ydelser.

Desuden bør indgå en vurdering af effekterne, såfremt reglerne for socialøkonomiske virksomheder justeres, så kommunerne får mulighed for selv at starte og drive socialøkonomiske virksomheder. Herunder skal det belyses, præcis hvilke lovgivningsmæssige barrierer der er for dette, og hvordan de kan fjernes.