B 44 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af beslutningskompetence vedrørende elektronisk fodlænkeafsoning.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 11-12-2014
1. behandlet/henvist til udvalg 23-01-2015
Beretning afgivet 26-03-2015
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med forslaget er at ændre beslutningskompetencen vedrørende afsoning ved brug af elektronisk fodlænke, således at det fremover skal være retten i stedet for Direktoratet for Kriminalforsorgen, der som led i en dom beslutter, om afsoning eventuelt kan ske ved brug af elektronisk fodlænke.

Der er afgivet beretning over beslutningsforslaget. Udvalget konstaterer, at brugen af elektronisk fodlænke i situationer, hvor den dømte er egnet til denne afsoningsform, kan være med til at sikre, at den dømte i højere grad kan bevare sin tilknytning til familie og arbejdsmarked m.v.

Udvalget konstaterer endvidere, at det kan være hensigtsmæssigt, hvis domstolene får mulighed for at træffe beslutning om elektronisk fodlænke, så det ikke længere alene tilfalder Direktoratet for Kriminalforsorgen at træffe beslutning herom. Udvalget noterer sig derfor med tilfredshed, at justitsministeren under 1. behandling af beslutningsforslaget har givet udvalget tilsagn om, at ministeren er positivt indstillet over for, at domstolene får indflydelse på beslutningen om afsoning i elektronisk fodlænke. Udvalget opfordrer derfor justitsministeren til inden årets udgang at fremsætte forslag om at ændre ordningen, således at domstolene får mulighed for ved sanktionsfastsættelsen at idømme ubetinget fængsel med eller uden mulighed for afsoning med elektronisk fodlænke.