L 73 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Gennemførelse af direktivet om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE), gebyrfinansiering af indsamleruddannelsen, digital indberetning på dækordningen m.v.).

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 14-11-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 22-11-2013
Betænkning afgivet 16-01-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 21-01-2014
3. behandlet, vedtaget 23-01-2014
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Loven er hovedsagelig en implementering af det nye direktiv om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (2013/19/EU) ved ændringer i miljøbeskyttelsesloven om administration af producentansvaret på elektronikaffaldsområdet. Loven indeholder administrative lettelser for producenter og importører af elektronikudstyr, da det f.eks. bliver muligt for udenlandske producenter at erstatte eget forretningssted med en bemyndiget repræsentant i Danmark.

Loven omhandler derudover tilbagebetaling af indbetalte beløb til dækning af omkostninger til affaldshåndtering af elektrisk og elektronisk udstyr, der eksporteres og dermed ikke bliver til affald i Danmark, og bestemmelser om udveksling af oplysninger mellem producentregistre i medlemslandene og Europa-Kommissionen.

Direktiv 2012/19/EU opstiller mål for indsamling af elektronikaffald. Disse mål understøttes i regeringens ressourcestrategi, »Danmark uden affald«, som fastsætter mål for øget indsamling. Øvrige ændringer som følge af direktivet gennemføres ved ændringer i elektronikaffaldsbekendtgørelsen.

Loven skaber endelig hjemmel til at gebyrfinansiere driften af indsamleruddannelsen og hjemmel til at indføre krav om digital indberetning og indbetaling til SKAT i relation til dækordningen i overensstemmelse med regeringens digitaliseringsstrategi.
Afstemning:
Vedtaget 54 stemmer for forslaget (S, RV, SF, EL, UFG) 51 stemmer imod forslaget (V, DF, LA, KF) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget