L 71 Forslag til lov om vandplanlægning.

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 14-11-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 22-11-2013
Betænkning afgivet 12-12-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 17-12-2013
3. behandlet, vedtaget 20-12-2013
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Intentionen med loven er at etablere et nyt, enklere og mere smidigt koncept for udarbejdelse af vandplaner baseret på erfaringerne med de første vandplaner. Det foreslås at forenkle processen ved at afskaffe idéfase, teknisk forhøring, supplerende høring og kommunale handleplaner, da de alle ligger ud over, hvad EU's vandrammedirektiv kræver.

Samtidig ønsker regeringen med loven at styrke interessentinddragelsen for at fremme åbenhed om planerne og styrke inddragelsen af det lokale kendskab til natur, miljø og erhvervsliv i planlægningen. Det foreslås derfor, at det fremover skal være kommunerne, der udarbejder forslag til hele eller dele af indsatsprogrammerne. I den forbindelse introduceres lokale vandråd bestående af relevante organisationer og foreninger. Vandrådene skal bidrage med viden om specifikt lokale forhold, der bør tages i betragtning i forbindelse med planlægning af vandløbsindsatserne.

Loven ændrer desuden klageadgangen til Natur- og Miljøklagenævnet. Det er ikke fremover muligt at klage over bekendtgørelserne om politisk fastsatte mål og indsatser eller vandområdeplanerne.

Loven indeholder ikke de politiske beslutninger om miljømål og indsatser. Disse forudsættes udmøntet efterfølgende i bekendtgørelser. Loven er bl.a. en opfølgning på regeringens aftale med KL, »Aftale om kommunernes økonomi 2013«, om en forenkling af vandindsatsen med afsæt i en mål- og rammestyring af kommunernes indsats.
Afstemning:
Vedtaget 105 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF, UFG) 0 stemmer imod forslaget 0 stemmer hverken for eller imod forslaget
Sambehandlet med: