Kulturudvalget 2013-14
L 20
Offentligt
1296445_0001.png
1296445_0002.png
1296445_0003.png
1296445_0004.png
1296445_0005.png
1296445_0006.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. november 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 9. oktober, efter ønske fra Mette Bock (LA), stilletmig følgende spørgsmål, nr. 1 (L 20), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvilke former og niveauer for mediestøtte til printmedier m.v.,defineret som alle de medier, der ikke hører ind under broadcasting, der på nuværendetidspunkt forefindes i henholdsvis Danmark, Storbritannien, Sverige, Norge og Fin-land?

Svar:

Jeg har anmodet Kulturstyrelsen om bidrag til besvarelsen.Kulturstyrelsen har oplyst følgende:”Nedenfor er beskrevet støtte til printmedier for henholdsvis Danmark, Storbritannien,Sverige, Norge og Finland. Vægten er lagt på de nationale støtteordninger. Støtte fraeksempelvis kommuner kan forekomme, men fremgår ikke som officielle ordninger,hvorfor det ikke er medtaget. Indirekte støtte i form af tvungen annoncering er hellerikke medtaget, da det typisk ikke er værdisat. Offentlig støtte til uddannelse af journa-lister samt medieforskning er ikke medtaget. Værdien af fordelen ved reduceret momser angivet, såfremt den har været tilgængelig fra officiel kilde.

1. Danmark

Den nuværende mediestøtte består af distributionsstøtte til dagblade, dagbladslignendepublikationer (Ugeavispuljen) og ideelle foreningsblade (Bladpuljen). Hertil kommerprojektstøtte i form af etablerings-, omstillings- og saneringsstøtte samt indirekte støttei form af 0-moms til dagblade. Den direkte mediestøtte udgør i 2013 i alt 403,6 mio.danske kroner.
Dok. nr. 1940393
Side 2
Tabel 1:Mediestøtte i 2013 fordelt på Dagbladspuljen, Ugeavispuljen, Bladpuljen ogstøtte fra Dagbladsnævnet (mio. danske kroner)

Ordning

Beløb i mio. kr.

Dagbladspuljen349,2UgeavispuljenBladpuljenDagbladsnævnet0-moms til dagblade og visse dag-bladslignende publikationer10,238,16,1ca. 1000
1.1. DagbladspuljenDagblade kan få distributionsstøtte fra Dagbladspuljens hoved- og supplementsordning,hvis de opfylder en række indholdskriterier, herunder at indholdet henvender sig til enbreds kreds af læsere, mindst halvdelen af dagbladets indhold skal være redaktioneltstof, mindst halvdelen af det redaktionelle stof skal behandle politiske, samfundsrelate-rede og kulturelle temaer, og mindst en tredjedel af det redaktionelle stof skal væreselvstændig journalistisk bearbejdet med henblik på offentliggørelse i den pågældendepublikation. Støtten i hovedordningen udmåles på baggrund af puljens størrelse, detsamlede antal tilskudsberettigede eksemplarer distribueret i abonnement samt i for-hold til, om støttemodtageren er et morgen- eller eftermiddagsblad eller et landsdæk-kende eller lokalt blad.For at være støtteberettiget i supplementsordningen skal støttemodtageren tillige væreet mindre, landsdækkende dagblad, hvor andelen af redaktionelt stof udgør 75 %. Vedmindre dagblad forstås et dagblad, hvis samlede daglige oplagstal er under 50.000 ek-semplarer. Alternativt skal dagbladet henvende sig til et nationalt mindretal i Dan-mark. Støtten udmåles på baggrund af puljens størrelse og det samlede antal tilskuds-berettigede eksemplarer distribueret i abonnement.1.2. UgeavispuljenDagbladslignende publikationer kan få distributionsstøtte, hvis de opfylder samme ind-holdskriterier som i Dagbladspuljen. Kravet til udgivelsesfrekvensen er dog lavere.Publikationen skal være landsdækkende. Støtten udmåles på baggrund af puljens stør-relse og det samlede antal tilskudsberettigede eksemplarer distribueret i abonnement.1.3. BladpuljenIdeelle blade, primært foreningsblade, kan få distributionsstøtte, hvis de fortrinsvistbestår af information om almennyttige eller almenvelgørende emner, humanitære or-ganisationers virke, undervisning og skoleforhold, idræt, kunst og kultur, miljø eller re-ligiøse emner. Støtten udmåles på baggrund af puljens størrelse, det samlede antal til-skudsberettigede eksemplarer distribueret til medlemmer eller abonnenter samt i for-hold til antal sider.
Side 3
1.4. DagbladsnævnetDagbladsnævnet kan yde projektstøtte til etablering af nye dagblade, omstilling af dag-blade, der er i økonomiske vanskeligheder, og sanering af dagblade i akutte betalings-vanskeligheder. Støtten tildeles på baggrund af en konkret vurdering af ansøgningen.1.5. 0-momsDagblade og visse dagbladslignende publikationer har 0-moms på deres bladsalg. Detvil sige, at dagbladene ikke beregner moms af priserne, og at de har fuld fradragsret framomsen.

2. Storbritannien

Der er ingen direkte støtteordninger i Storbritannien. Der findes dog indirekte støtte iform af 0-moms.Tabel 2:0-moms

Type

0-moms

Beløb

Ikke beregnet
Kilde: HM Revenue & Customs, VAT Notice 701/10
2.1. 0-momsOmfattet er aviser udgivet mindst én gang ugentligt i en sammenhængende serie undersamme titel, og som indeholder information om aktuelle begivenheder af lokal, nationaleller international interesse. Udgivelser, der ikke indeholder en væsentlig andel af ny-heder, er ikke aviser.

3. Sverige

Den nuværende mediestøtte består af to dele – driftsstøtte og distributionsstøtte. Dendirekte mediestøtte udgør i alt 510 mio. svenske kroner. Hertil kommer indirekte støttei form af reduceret moms.Tabel 3:Foreløbig mediestøtte i 2013 for produktionstilskud, udbetalt distributionstil-skud i 2012, samt reduceret moms (mio. svenske kroner)

Type

Beløb*

ProduktionstilskudDistributionsstøtteReduceret momssatsKilde: Baseret på presstodsnamnden.se* Tallene er afrundede
449,061,0Ikke beregnet
3.1. DriftsstøtteDriftsstøtte tildeles dagblade, der udkommer mindst én gang ugentligt og har mindst1.500 abonnenter. Der skal være tale om almene nyhedsaviser eller dagbladslignendepublikationer, der har nyhedsformidling eller almen meningsdannelse som primært
Side 4
formål. Med almen meningsdannelse menes indhold, som dækker en bred vifte af for-skellige emneområder. Nyhedsformidlingen skal være relateret til begivenheder og ud-viklingen i relation til avisens periodicitet – bl.a. vedrørende avisens geografiske spred-ningsområde. Der er ikke yderligere emnemæssige krav. Nyhedsformidling og me-ningsdannelse kan have forskellige former, fx notitser, artikler, reportager, tekst og bil-leder. Et dagblad kan produceres i forskellige formater og formidlingsformer – ogsåelektronisk. Avisens egenproducerede redaktionelle indhold skal udgøre mindst 55 % afdet totale redaktionelle indhold, og mindst 90 % skal være skrevet på svensk. Mindst 90% skal distribueres i Sverige. Der er dog undtagelser for sproglige mindretal. Støttenberegnes på forskellige måder, fx skelnes mellem høj- og middelfrekvens aviser, lavfre-kvens aviser, storbyaviser, aviser til sproglige minoriteter og elektronisk distribueredeaviser.3.2. DistributionsstøtteDistributionsstøtte tildeles dagblade, som distribueres sammen efter anvendelse af et”lige-pris-princip”. Støtten skal fremme samspillet i dagspressen og tilskynde til så breden spredning som muligt. Støtte udbetales per distribueret eksemplar, dog således atstøtten reduceres med stort oplag. Størstedelen af landets dagblade medvirker i fælles-distributionen og opnår dermed andel i distributionsstøtten.3.3. Reduceret momssatsI Sverige opereres med en reduceret momssats på 6 % for trykte medier. Den normalemomssats er på 25 %.

4. Norge

Den nuværende mediestøtte i Norge består af produktionstilskud (driftsstøtte), direktetilskud til samiske aviser (herunder indstik på samisk), minoritetsaviser og distributi-onstilskud til Finnmark samt indirekte støtte i form af 0-moms. Den direkte mediestøt-te udgør i alt 334,7 mio. norske kroner.Tabel 4:Mediestøtte i 2013 fordelt på produktionstilskud, tilskud til samiske aviser, til-skud til minoritetsaviser og distributionstilskud til Finnmark, samt 0-moms (mio. nor-ske kroner)

Type

Beløb

ProduktionstilskudTilskud til samiske aviserTilskud til minoritetsaviserDistributionstilskud Finnmark0-momsKilde: Baseret på Medietilsynet.no
307,924,10,81,9Ikke beregnet
Side 5
4.1. ProduktionstilskudProduktionstilskud tildeles trykte aviser, som har karakter af at være dagspresse oghar en ansvarlig redaktør. Det må ikke være en gratisavis, og størstedelen af oplagetskal sælges til abonnenter. Dertil kommer krav om oplagets størrelse og udgivelsesfre-kvens. Tilskudsberettigede aviser kategoriseres som ”nr. 1-avis”, ”nr. 2-avis” eller ”aleneavis”. Betegnelsen ”nr. 1-avis” anvendes om den avis, der har det største avisoplag i ud-giverkommuner. ”Nr. 2-avis” har et lavere oplag end nr. 1-avisen. En ”alene avis” er be-tegnelsen for en avis, der er den eneste avis i en udgiverkommune. Fem af nr. 2-aviserne er desuden kategoriseret som landsdækkende meningsbærende aviser. Forde-lingen af produktionstilskuddet er baseret på oplagstal og antal ugentlige udgivelserinden for de enkelte kategorier.4.2. Tilskud til samiske aviserStøtte tildeles aviser, der har den samiske befolkning som primær målgruppe. Formåletmed ordningen er at støtte produktion af samiske aviser. Tilskuddet gives til aviser,som opfylder forskellige krav om nyheds- og aktualitetsindhold (dagspresselignende ka-rakter). Desuden skal avisen have en ansvarshavende redaktør, tage betaling for abon-nement, løssalg og annoncer efter offentligt tilgængelige prislister og ikke udsende gra-tiseksemplarer (bortset fra få undtagelser), sælge mindst halvdelen af det godkendtenettooplag via abonnement og udkomme regelmæssigt (mindst 48 udgivelser per år medet nettooplag på mindst 750 eksemplarer).4.3. Tilskud til minoritetsaviserDer tildeles støtte til publikationer på minoritetssprog til udviklingen af den redaktio-nelle kvalitet. Formålet er at medvirke til etablering og udvikling af publikationer påminoritetssprog. Hensigten er, at publikationerne via information om norske samfunds-forhold i minoritetssproget kan fremme muligheder for samfundsdeltagelse og udfoldel-se for personer med en minoritetsbaggrund. Der er krav om en udgivelsesfrekvens påmindst 6 udgaver per år, et gennemsnitsoplag på 400 eksemplarer, samt at publikatio-nen har været i drift i et fuldt kalenderår.4.4. Tilskud til distribution af aviser i FinnmarkAviser, der distribueres i Finnmark, kan opnå støtte til de økonomiske ekstraomkost-ninger, som distribution af aviser har i dette område. Støtten til området skyldes denspredte bosætning, klima og topografi. Støtten beregnes ud fra antal dokumenterede di-stribuerede eksemplarer.4.5. 0-momsSalg af trykte aviser, som udkommer regelmæssigt, og med mindst et nummer ugentligter fritaget for moms.

5. Finland

Den nuværende mediestøtte består af tilskud til medier, der udgives på nationale mino-ritetssprog og tilskud til kulturelle og meningsdannende tidsskrifter. Den direkte me-
Side 6
diestøtte udgør i alt 1,5 mio. euro. Hertil kommer indirekte støtte i form af en reduceretmomssats.Tabel 5:Tilskud til udgivelser af aviser på nationale minoritetssprog i 2012, tilskud tilkulturelle og meningsdannende tidsskrifter 2009, samt 0-moms (mio. euro)

Type

Tilskud til aviser og netmedier på nationale minoritetssprogTilskud til kulturelle og meningsdannende tidsskrifterReduceret momssatsKilde: Baseret på Slutbetänkande av Pressstödskommittén, SOU 2013:66* Tallene er afrundede

Beløb

0,51,0Ikke beregnet
5.1. Støtte til aviser og tilsvarende elektroniske medier udgivet på minoritetssprogStøtte kan tildeles aviser og elektroniske medier, som udgives på nationale minoritets-sprog (eksempelvis samisk og romani) og på svensk (herunder produktion af nyheder påsvensk). Støtten er målrettet dagblade med små oplag (højst 15.000 eksemplarer) og måikke udgøre mere end 40 % af dagbladenes driftsomkostninger. En avis er en publikati-on, som udkommer ugentligt. De elektroniske medier skal opdateres mindst tre gangeper uge med nyt indhold.5.2. Tilskud til kulturelle og meningsdannende tidsskrifterTilskud ydes til kulturelle og meningsdannende tidsskrifter. I 2009 blev støtten fordeltmellem 150 modtagere.5.3. Reduceret momssatsFinland har i 2013 en reduceret momssats for dagblade på 10 %. Den normale moms-sats er på 24 %.”
Marianne Jelved