L 198 Forslag til lov for Grønland om udlændinges adgang til opholds- og arbejdstilladelse i anlægsfasen af et storskalaprojekt.

Af: Justitsminister Karen Hækkerup (S)
Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 09-05-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 20-05-2014
Betænkning afgivet 02-06-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 04-06-2014
3. behandlet, vedtaget 11-06-2014
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gøre det muligt at give udenlandske arbejdstagere opholds- og arbejdstilladelse i anlægsfasen af et storskalaprojekt. Storskalaprojekterne er projekter inden for råstofudvinding og lignende energiintensiv industri, der er af en sådan størrelse, at projekterne hverken ressourcemæssigt eller kompetencemæssigt kan løftes af de virksomheder og med den arbejdsstyrke, der er til stede i Grønland.

Storskalaloven, som er vedtaget af det grønlandske parlament, Inatsisartut, giver mulighed for, at der i bygge- og anlægsfasen af et storskalaprojekt kan anvendes udenlandsk arbejdskraft på løn- og ansættelsesvilkår, som afviger fra de normalt gældende vilkår, der kan meddeles opholds- og arbejdstilladelse efter. Udlændinge- og grænsekontrol, herunder reglerne om opholds- og arbejdstilladelser, er imidlertid et sagsområde, som Grønlands Selvstyre endnu ikke har overtaget.

Det er på den baggrund nødvendigt, at der ved lovgivning i Folketinget etableres en særskilt hjemmel til, at udenlandske arbejdstagere i forbindelse med anlægsfasen af et storskalaprojekt kan meddeles opholds- og arbejdstilladelse i Grønland på andre vilkår end dem, der gælder efter udlændingeloven.
Afstemning:
Vedtaget 87 stemmer for forslaget (V, S, RV, SF, LA, KF) 21 stemmer imod forslaget (DF, EL) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget