L 76 Forslag til lov om ændring af straffeloven.

(Gennemførelse af Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet).

Af: Justitsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-11-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 28-11-2013
Betænkning afgivet 23-01-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 30-01-2014
3. behandlet, vedtaget 18-02-2014
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gennemføre de lovændringer, som er nødvendige, for at Danmark kan ratificere Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet. Gældende dansk lovgivning opfylder i vidt omfang de forpligtelser, der er indeholdt i Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Med henblik på fuldt ud at leve op til konventionen indebærer loven, at forældelsesfristen i sager om tvangsægteskab, tvangsabort og tvangssterilisation begået over for et barn under 18 år fremover først skal begynde at løbe, når offeret fylder 21 år.

Med loven tager Danmark forbehold over for to af konventionens bestemmelser. Det ene forbehold er teknisk begrundet og vedrører gentagen truende adfærd (stalking), hvor konventionens almindelige ordning (hvis der ikke tages forbehold) adskiller sig fra den danske ordning, som kombinerer de almindelige straffelovsbestemmelser (vold, trusler osv.) med strafsanktionerede tilhold. Det andet forbehold vedrører krav om dobbelt strafbarhed (dvs. krav om strafbarhed efter loven på gerningsstedet) i visse tilfælde, hvor en dansk statsborger eller dansk bosat begår en forbrydelse i udlandet mod et udenlandsk offer.

Loven træder i kraft den 1. juni 2014.
Afstemning:
Vedtaget 94 stemmer for forslaget (V, S, RV, SF, EL, LA, KF, UFG) 13 stemmer imod forslaget (DF) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget