Uddannelses- og Forskningsudvalget 2013-14
L 63 Bilag 10
Offentligt
1311776_0001.png
1311776_0002.png
1311776_0003.png
1311776_0004.png
Til lovforslag nr.L 63
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 10. december 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsakademier for videregåendeuddannelser, lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser, lovom medie- og journalisthøjskolen og lov om friplads og stipendium til visseudenlandske studerende ved erhvervsakademiuddannelser ogprofessionsbacheloruddannelser(Ændringer som følge af evaluering af erhvervsakademistrukturen m.v.)[af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard)]1. ÆndringsforslagMinisteren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 13. november 2013 og vartil 1. behandling den 21. november 2013. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget forForskning, Innovation og Videregående Uddannelser.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.ForligI forlængelse af globaliseringspuljens udmøntning aftalteden daværende regering (V og KF) samt DF, S og RV den 2.marts 2007 rammerne for erhvervsakademier og etableringaf et vækstlag i forhold til de tekniske og merkantile profes-sionsbacheloruddannelser. Der blev opstillet en række 2015-mål – herunder aftalt en evaluering i 2013.Den 4. juni 2013 indgik regeringen (S, RV og SF) og V,DF og KF en aftale om opfølgning på evalueringen med tohovedmål:1) En stærk og selvstændig erhvervsakademisektor.2) En styrkelse af erhvervsakademiernes profil som prak-sisnære uddannelses- og vidensinstitutioner som led iaftalen om opfølgning på evalueringen af erhvervsaka-demistrukturen fra maj 2013.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser sendte den 12. september 2013dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2012-13, FIValm. del – bilag 233. Den 13. november 2013 sendte mini-steren for forskning, innovation og videregående uddannel-ser de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Textiluddannelsen TEKO-VIAUC.Ministeren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser har over for udvalget kommenteret den skriftligehenvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 16 spørgsmål til ministeren for forsk-ning, innovation og videregående uddannelser til skriftligbesvarelse, som denne har besvaret.3. IndstillingUdvalgetindstiller lovforslaget tilvedtagelsemed detstillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemlærkninger
»01.I§ 14, stk. 1, 3. pkt.,ændres »§ 4, stk. 2« til: »§ 4, stk.4«.«[Lovteknisk konsekvensrettelse]Bemærkninger
ÆndringsforslagAfministeren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser,tiltrådt afudvalget:Til § 21)Efter nr. 9 indsættes som nyt nummer:Kirsten Brosbøl (S) Jesper Petersen (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S)fmd.Per Husted (S)Sophie Hæstorp Andersen (S) Trine Bramsen (S) Lotte Rod (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Andreas Steenberg (RV)Jonas Dahl (SF) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Pernille Skipper (EL) Rosa Lund (EL)Bertel Haarder (V) Kristian Jensen (V) Karen Ellemann (V)nfmd.Esben Lunde Larsen (V) Tina Nedergaard (V)Mads Rørvig (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Marie Krarup (DF)Alex Ahrendtsen (DF) Christian Langballe (DF) Merete Riisager (LA) Villum Christensen (LA) Vivi Kier (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.Til nr. 1Ændringsforslaget er en lovteknisk konsekvensrettelsesom følge af, at der i § 14, stk. 1, 3. pkt., i lov om professi-onshøjskoler for videregående uddannelser henvises til § 4,stk. 2, der med lovforslagets § 2, nr. 3, bliver til § 4, stk. 4.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 63Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsoversigt, fra ministeren for forskning, innova-tion og videregående uddannelser2Politisk aftale af 4. juni 2013 mellem regeringen (S, RV og SF) og V,DF og KF om erhvervsakademistrukturen.3Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget41. udkast til betænkning5Henvendelse af 26/11-2013 fra Textiluddannelsen TEKO-VIA UC6Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget7Ændringsforslag, fra ministeren fra forskning, innovation og videregå-ende uddannelser82. udkast til betænkning93. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 63Spm.nr.1TitelSpm. om igangsættelse af en evaluering af professionshøjskolerne, tilministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, ogministerens svar herpåSpm. om, hvorfor uddannelsesudvalgene ikke skal have indflydelse påstudieordningen, til ministeren for forskning, innovation og videregå-ende uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan de faglige organisationer er sikret indflydelse, tilministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, ogministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt uddannelsesudvalgene fortsat kan være monofagli-ge, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannel-ser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt der er punkter i denne lovændring, som giver min-dre indflydelse til studerende og ansatte, til ministeren for forskning,innovation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om definitionen af et uddannelsesområde, til ministeren forforskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt et uddannelsesudvalg både skal forholde sig til for-hold omkring en grunduddannelse og de efter- og videreuddannelser,der er knyttet til den, til ministeren for forskning, innovation og vide-regående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt en institution skal inddrage mere end ét uddannel-sesudvalg, hvis en ny uddannelse udvikles på tværs af to eller flere ud-dannelser eller uddannelsesområder, til ministeren for forskning, inno-vation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan det aftagende arbejdsmarked får mulighed for atforholde sig til studieordninger for akademi- og diplomuddannelser ogtil fællesdele af studieordninger for grunduddannelserne, til ministeren
2
3
4
5
6
7
8
9
4
10
11
12
13
14
15
16
for forskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt udvalget skal sammensættes med repræsentationfra samtlige fagligt relevante arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisati-oner, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddan-nelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan universiteter og øvrige forskningsinstitutioner for-pligtes til at samarbejde med erhvervsakademier og professionshøj-skoler om deres forsknings- og udviklingsaktiviteter, til ministeren forforskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren eventuelt vil fremsætte et ændringsfor-slag til universitetsloven, som forpligter universiteter til at samarbejdemed øvrige uddannelses- og videninstitutioner, til ministeren forforskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt »praksisnære og anvendelsesorienterede forsk-nings- og udviklingsaktiviteter« er en særlig kategori af videnudvik-ling, som alene finder sted på erhvervsakademier og professionshøj-skoler, til ministeren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens kommentar til henvendelse af 26/11-2013 fraTextiluddannelsen TEKO-VIA UC, til ministeren for forskning, inno-vation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt studerende på de tekniske og merkantile professi-onsbacheloruddannelser kan organisere sig i et studenterråd, som eranerkendt af bestyrelsen, til ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan lovforslaget ændrer på de studerendes mulighederfor at danne studieråd, til ministeren for forskning, innovation og vide-regående uddannelser, og ministerens svar herpå