Kulturudvalget 2013-14
L 61 Bilag 5
Offentligt
1350949_0001.png
1350949_0002.png
1350949_0003.png
ÆndringsforslagtilL 61 Forslag til lov om ændring af lov om Dansk Sprognævn(Varetagelse af dansk tegnsprog)Af kulturministeren:Til § 11.§ 1affattes således:Efterkapitel 2indsættes som nyt kapitel:Kapitel 3Dansk Tegnsprogsråd og sekretariat§ 9.Dansk Tegnsprogsråd har til opgave at udarbejde principper og retningslinjer forarbejdet med at følge og dokumentere det danske tegnsprog og at give råd og oplysnin-ger om dansk tegnsprog.Stk. 2.Dansk Tegnsprogsråd består af 5 medlemmer, der beskikkes af kulturministe-ren for 4 år ad gangen. Dansk Sprognævn indstiller 2 medlemmer til rådet. 1 medlemindstilles af Danske Døves Landsforbund. 1 medlem indstilles af Uddannelses- ogForskningsministeriet. 1 medlem indstilles af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Inte-gration og Sociale Forhold. Kulturministeren udpeger formanden for rådet blandt med-lemmerne.§ 10.Sekretariatet for Dansk Tegnsprogsråd placeres hos Dansk Sprognævn.Stk. 2. Sekretariatet for Dansk Tegnsprogsråd skal1. besvare henvendelser om dansk tegnsprog og vejlede om tegnsprogsbrug,2. samarbejde med relevante interessegrupper og institutioner inden for tegnsprogsom-rådet,3. sekretariatsbetjene Dansk Tegnsprogsråd.Til § 22.§ 2affattes således:Loven træder i kraft 1. januar 2015.
Bemærkninger til ændringsforslagetAlmindelige bemærkningerÆndringsforslaget har til formål at oprette et selvstændigt Dansk Tegnsprogsråd medsekretariat hos Dansk Sprognævn. Princippet om et selvstændigt tegnsprogsorgan ken-des fra tegnsprogsvaretagelsen i Finland og Island. Dansk Tegnsprogsråd oprettes medhenblik på at skabe principper og retningslinjer for arbejdet med at følge og dokumen-tere dansk tegnsprog og at give råd og oplysninger om dansk tegnsprog.Dansk tegnsprog er et selvstændigt sprog med egen grammatik, syntaks og udviklings-historie. Dansk tegnsprog tales og anvendes af flere tusinde døve og hørehæmmede, de-res hørende pårørende og fagfolk. Dansk tegnsprog er ud over at være et kommunikati-onsmiddel også en stærk del af døves identitet og kernen i døves kultur.
Dok. nr. 2111789
Side 2
Der er derfor behov for, at arbejdet med varetagelse af dansk tegnsprog styrkes og for-ankres hos det eksisterende faglige miljø.Ændringsforslaget bidrager endvidere til, at Danmark fremadrettet overholder FN’skonvention om rettigheder for personer med handicap (FN’s handicapkonvention), hvordeltagerstaterne ifølge artikel 21 e) skal ”anerkende og fremme anvendelsen af tegn-sprog”.Der skal afsættes ressourcer svarende til ét årsværk placeret hos Dansk Sprognævn tilvaretagelse af en sekretariatsfunktion for Dansk Tegnsprogsråd.Økonomiske konsekvenser: Dansk Sprognævns finanslovsbevilling forhøjes varigt med1 mio. kr.Lovgivningen i de øvrige nordiske lande:FinlandDer er i Finland et tegnsprogsnævn, Teckenspråksnämnden, under Institutet för de in-hemska språken (Lag om Institutet för de inhemska språken, 22.12.2011/1403).SverigeSvensk tegnsprog er en del af Sveriges sprogråd, Språkrådet, som er en afdeling underInstitutet för språk och folkminnen (Förordning (2007:1181) med instruktion för Insti-tutet för språk och folkminnen).IslandIsland har et selvstændigt tegnsprogsnævn, The Icelandic Sign Language Council (Acton the Status of the Icelandic Language and Icelandic Sign Language, artikel 7 (No.61/2011)).NorgeNorsk tegnspsrog er en del af Norges sprognævn, Språkrådet (tiltag nr. 13 i Stortings-melding nr. 35 (2007-2008) »Mål og meining«.
Bemærkninger til ændringsforslagets enkelte bestemmelserTil § 1Med ændringsforslaget oprettes et selvstændigt Dansk Tegnsprogsråd med sekretariatplaceret hos Dansk Sprognævn. Dansk Tegnsprogsråd får til opgave at fastlægge prin-cipper og retningslinjer for arbejdet med at følge dansk tegnsprogs udvikling herunderindsamlingen af nye tegn, tegnforbindelser og tegnanvendelser. Tegnsprogsrådet fårdesuden til opgave at give råd og oplysninger om dansk tegnsprog. Dansk Tegnsprogs-råds arbejde vil rette sig mod det faglige miljø omkring dansk tegnsprog, som fx eksiste-rer hos Center for Tegnsprog under professionshøjskolen UCC og mod centrets arbejdemed at følge og dokumentere dansk tegnsprog. Rådets mulighed for at rådgive omdansk tegnsprog baserer sig på et tæt samarbejde med det eksisterende faglige miljø.Dansk Tegnsprogsråd består af 5 medlemmer med indsigt i tegnsprogsområdet og i ar-bejdet med at følge og dokumentere sprogudvikling. De indstillende instanser beslutter,hvem de ønsker at indstille. Der kan både indstilles medlemmer fra den indstillende in-
Side 3
stans og eksterne personer. Medlemmerne beskikkes for 4 år ad gangen med mulighedfor genbeskikkelse. Tegnsprogsrådet mødes mindst to gange årligt.Dansk Tegnsprogsråd sekretariatsbetjenes i forbindelse med løsningen af ovennævnteopgaver af et sekretariat placeret hos Dansk Sprognævn. Sekretariatet bemandes medét årsværk. Dansk Sprognævn er ansættelsesmyndighed for sekretariatet. Sekretariatetrefererer til Dansk Tegnsprogsråd, som fastlægger de opgaver, som sekretariatet skalvaretage. Opgaverne vil blandt andet være at besvare henvendelser om dansk tegn-sprog og vejlede om tegnsprogsbrug f.eks. gennem udgivelser af skrifter og vejledningerom brug af tegnsprog mv. Sekretariatsbetjeningen af Dansk Tegnsprogsråd sker i sam-arbejde med relevante interessegrupper og institutioner inden for tegnsprogsområdetherunder blandt andet Center for Tegnsprog.Til § 2Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2015.