Udenrigsudvalget 2013-14
L 56 Bilag 4
Offentligt
1305902_0001.png
1305902_0002.png
1305902_0003.png
Til lovforslag nr.L 56
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Udenrigsudvalget den 26. november 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om internationalt udviklingssamarbejde oglov om støtte til danske investeringer i Østlandene(Undtagelse af dokumenter om Investeringsfonden for Udviklingslandes og Investeringsfonden for Østlandenesforretningsvirksomhed fra lov om offentlighed i forvaltningen)[af ministeren for udviklingsbistand (Christian Friis Bach)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 31. oktober 2013 og var til1. behandling den 12. november 2013. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Udenrigsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for udviklingsbistand sendteden 26. september 2013 dette udkast til udvalget, jf. folke-tingsåret 2012-13, URU alm. del – bilag 250. Den 31. okto-ber 2013 sendte ministeren for udviklingsbistand de ind-komne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Oluf Jørgensen. Udviklingsmini-steren har over for udvalget kommenteret denne.SpørgsmålUdvalget har stillet 7 spørgsmål til udviklingsministerentil skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (V, S, RV, SF, og KF) indstiller lov-forslaget tilvedtagelse uændret.Etmindretali udvalget (DF, EL og LA) indstiller lovfor-slaget tilforkastelseved 3. behandling.Enhedslistens medlemmer af udvalget finder ingen be-grundelse for at begrænse offentlighedens adgang til fonde-nes aktiviteter. Den gældende offentlighedslov giver i forve-jen mulighed for at undtage forretningsmæssige aktiviteterfra offentlighedens indsigt. Derfor kan Enhedslisten ikkestøtte lovforslaget.Liberal Alliances medlem af udvalget understreger, at Li-beral Alliance ønsker større åbenhed i forvaltningen og fin-der, at både den nuværende og den tidligere regering har fej-let i forhold til demokratiet ved at lægge yderligere be-grænsninger for åbenheden. Allerede i dag er der mulighedfor at undtage fonde fra aktindsigt, når det kommer til dendel af deres aktiviteter, som omhandler deres forretnings-strategi i forbindelse med samarbejde med virksomheder.Liberal Alliance betragter derfor dette lovforslag som væ-rende i bedste fald unødvendigt, i værste fald bidrager det tilyderligere lukkethed i forvaltningen. Liberal Alliances med-lem af udvalget kan således ikke støtte lovforslaget.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Jeppe Kofod (S) Ane Halsboe-Jørgensen (S) Mette Gjerskov (S) John Dyrby Paulsen (S) Daniel Toft Jakobsen (S)Maja Panduro (S)nfmd.Mogens Jensen (S) Lone Loklindt (RV) Christian Friis Bach (RV) Sofie Carsten Nielsen (RV)
DokumentIdJournalnummer
2
Özlem Sara Cekic (SF) Steen Gade (SF) Christian Juhl (EL) Nikolaj Villumsen (EL) Frank Aaen (EL) Peter Juel Jensen (V)Jakob Ellemann-Jensen (V) Karen Jespersen (V) Karsten Lauritzen (V) Ellen Trane Nørby (V) Søren Pind (V)Mads Rørvig (V) Ulla Tørnæs (V) Søren Espersen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Pia Adelsteen (DF) Peter Skaarup (DF)Mette Bock (LA) Per Stig Møller (KF)fmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 56Bilagsnr.123TitelHøringssvar og høringsnotat, fra ministeren for udviklingsbistandHenvendelse af 5/11-13 fra Oluf JørgensenGodkendt tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 56Spm.nr.12TitelSpm. om kommentar til henvendelse af 5. november 2013 fra OlufJørgensen, til udviklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om dokumenter om Industrialiseringsfondens forretningsvirk-somhed allerede kan undtages for offentligheden inden for den eksi-sterende offentlighedslov, til udviklingsministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om rejseomkostninger i forbindelse med fondens virke er om-fattet af aktindsigt, til udviklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke regler for aktindsigt og evt. undtagelsesbestemmelserder er gældende for tilsvarende fonde el.lign. i vores nabolande (Nor-ge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien og Holland), til udvik-lingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor lovforslagets undtagelse af aktindsigt ikke forudsæt-ter en vurdering af nødvendighed og proportionalitet, til udviklingsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor Investeringsfonden for Østlandene er omfattet aflovforslaget, når den ikke længere skal igangsætte nye projekter, tiludviklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad der ligger af emner, sagstyper m.v. under begrebet for-retningsvirskomhed, til udviklingsministeren, og ministerens svar her-
34
5
6
7