Kulturudvalget 2013-14
L 50 Bilag 8
Offentligt
1312661_0001.png
1312661_0002.png
1312661_0003.png
1312661_0004.png
Til lovforslag nr.L 50
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 11. december 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed(Ny ordning for udsendelse af ikkekommercielt tv)[af kulturministeren (Marianne Jelved)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget af kultur-ministeren.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 6. november 2013 og vartil 1. behandling den 21. november 2013. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og kulturministeren sendte den 2. oktober2013 dette udkast til udvalget, jf. KUU alm. del – bilag 2.Den 6. november 2013 sendte kulturministeren de indkomnehøringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra DILEM (Dansk Idébaserede Lo-kale Elektroniske Medier) og Erik Nordahl Svendsen, Fre-deriksberg C, m.fl.Kulturministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Sendesamvirket Kanal Nord, Sendesam-virket Hovedstaden og Sendesamvirket Fyn mundtligt overfor udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til kulturministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af LA) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelsemed de stillede ændrings-forslag.Flertallet bemærker, at det fremgår af bemærkningerne tillovforslaget, at det er tanken at afsætte 1,5 mio. kr. årligt afpuljen til støtte af ikkekommercielt lokalradio og -tv til tv-stationer, som producerer ikkekommercielt tv af og medpersoner med fysisk funktionsnedsættelse og psykisk og in-tellektuelt funktionsnedsættelse. Partierne bag medieaftalenfor 2012-2014 har noteret sig, at kulturministeren på medie-ordførermødet den 5. december 2013 gav tilsagn om at for-høje dette beløb til 2 mio. kr.Etmindretali udvalget (LA) indstiller lovforslaget tilforkastelseved 3. behandling.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfkulturministeren,tiltrådt af etflertal(udvalget med und-tagelse af LA):Til § 11)Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 45, stk. 8,ændres »stk. 7.« til: »stk. 8.««[Konsekvensrettelse som følge af § 1, nr. 3]
AX015523
2
Til § 22)Somstk. 2indsættes:»Stk. 2.Radio- og tv-nævnet kan udstede tilladelse til desendesamvirker, der er etableret i medfør af bekendtgørelsenr. 1423 af 20. december 2011 om ikkekommercielt tv iMUX 1 som ændret ved bekendtgørelse nr. 884 af 28. juni2013, således at sendesamvirkerne på samme vilkår, somgælder for tilladelseshavere, jf. bekendtgørelse nr. 1423 af20. december 2011 om ikkekommercielt tv i MUX 1 somændret ved bekendtgørelse nr. 884 af 28. juni 2013, kan ud-sende tidligere udsendte programmer eller nyproduceredeprogrammer fra de tilknyttede tv-stationer i en overgangspe-riode, indtil de nye tilladelseshavere efter den nye lokal-tv-ordning kan påbegynde deres programvirksomhed. Sende-samvirkerne er ansvarlige for, at de pågældende program-mer er i overensstemmelse med loven og den i medfør af lo-ven udstedte bekendtgørelse nr. 1423 af 20. december 2011om ikkekommercielt tv i MUX 1 som ændret ved bekendt-gørelse nr. 884 af 28. juni 2013 samt den i medfør af lovenudstedte bekendtgørelse nr. 607 af 20. juni 2005 om opdate-ring, opbevaring og aflevering af radio- og fjernsynspro-grammer. Radio- og tv-nævnet kan yde tilskud til dækningaf sendesamvirkernes distributionsomkostninger i forbindel-se med udsendelse af de ovennævnte programmer inden foren samlet ramme på 0,5 mio. kr.«[Overgangsordning for sendesamvirker, etableret efter dennugældende lokal-tv-ordning, og disses tilhørende tv-statio-ner]BemærkningerTil nr. 1Der er tale om en redaktionel konsekvensrettelse i for-hold til ændringen i § 1, nr. 3.Til nr. 2Den foreslåede bestemmelse er en overgangsordning,som indebærer, at Radio- og tv-nævnet kan udstede tilladel-se til hver af de otte regionale sendesamvirker, der er etable-ret i medfør af bekendtgørelse nr. 1423 af 20. december2011 om ikkekommercielt tv i MUX 1 som ændret ved be-kendtgørelse nr. 884 af 28. juni 2013. Det forudsættes, atdisse sendesamvirker fortsætter med de hidtidige vedtægterm.v. Eventuelle ændringer skal meddeles til Radio- og tv-nævnet.Den foreslåede overgangsordning indebærer, at sende-samvirkerne kan udsende deres tilknyttede tv-stationers nyeeller tidligere udsendte programmer i pågældende region,indtil de nye tilladelseshavere efter den nye lokal-tv-ordningkan påbegynde deres programvirksomhed. Der ydes ikkestøtte fra puljen til tilskud til ikkekommerciel lokalradio- og
tv-produktion til eventuelt nyproducerede programmer, somudsendes af sendesamvirkerne i overgangsperioden. Radio-og tv-nævnet yder inden for en samlet ramme på 0,5 mio. kr.tilskud til dækning af sendesamvirkernes distributionsom-kostninger i overgangsperioden. Beløbet tages af puljen tiltilskud til ikkekommerciel lokalradio- og -tv-produktion ogfordeles med 1/8, dvs. 62.500 kr. til hvert sendesamvirke,der ønsker at benytte sig af overgangsordningen.Sendesamvirkerne, der er etableret i medfør af bekendt-gørelse nr. 1423 af 20. december 2011 om ikkekommercielttv i MUX 1 som ændret ved bekendtgørelse nr. 884 af 28.juni 2013, indgår selv aftaler med DIGI-TV I/S om distribu-tionen af tv-programmerne i overgangsperioden.Overgangsordningen er tidsbegrænset, således at sende-samvirkerne i perioden den 1. januar til den 28. februar 2014kan udøve programvirksomhed i hele døgnet med undtagel-se af tidsrummet kl. 17.00-21.00, som er reserveret til ud-sendelse af tegnsprogstolkede programmer fra DR og TV 2/DANMARK.I perioden den 1. marts til den 31. maj 2014 skal de nyetilladelseshavere ifølge den nye lokal-tv-ordning etablerenye sendesamvirker, der skal indgå aftaler med DIGI-TV I/Som distributionen af tv-programmerne, og de nye tilladelses-havere kan påbegynde programvirksomhed.Når de nye sendesamvirker er blevet etableret, kan even-tuelt fortsat udsendelse af programmer fra de sendesamvir-ker, der er etableret i medfør af bekendtgørelse nr. 1423 af20. december 2011 om ikkekommercielt tv i MUX 1 somændret ved bekendtgørelse nr. 884 af 28. juni 2013, aleneske efter aftale med de nye sendesamvirker. Programvirk-somheden fra de nye tilladelseshavere (den nye lokal-tv-ord-ning) har forrang ved fordeling af sendetiden.De programvilkår, der gælder tilladelseshavere i medføraf bekendtgørelse nr. 1423 af 20. december 2011 om ikke-kommercielt tv i MUX 1 som ændret ved bekendtgørelse nr.884 af 28. juni 2013 gælder også for tilladelser udstedt tilsendesamvirkerne i medfør af denne lov. Det indebærerbl.a., at programvirksomheden ikke må indeholde reklamer,programmer, som i alvorlig grad kan skade mindreåriges fy-siske, psykiske eller moralske udvikling, herunder navnligprogrammer, som indeholder pornografi eller umotiveretvold. Programmer må ikke på nogen måde tilskynde til hadpå grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel ob-servans. Programmer må ikke på nogen måde fremme terro-risme. Radio- og tv-nævnet kan således føre tilsyn med pro-gramvirksomheden, kan påtale overtrædelse af loven, be-stemmelser fastsat efter loven og vilkår for programtilladel-ser og inddrage tilladelsen. Sendesamvirkerne skal tilligeopfylde kravene i den i medfør af loven udstedte bekendtgø-relse nr. 607 af 20. juni 2005 om optagelse, opbevaring ogaflevering af radio- og fjernsynsprogrammer.
Flemming Møller Mortensen (S)fmd.Jan Johansen (S) Benny Engelbrecht (S) Leif Lahn Jensen (S) Troels Ravn (S)Mogens Jensen (S) Sophie Hæstorp Andersen (S) Marlene Borst Hansen (RV) Lone Loklindt (RV) Zenia Stampe (RV)Pernille Vigsø Bagge (SF) Ole Sohn (SF) Jonas Dahl (SF) Pernille Skipper (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Kim Andersen (V)
3
Anni Matthiesen (V)nfmd.Eva Kjer Hansen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)Ellen Trane Nørby (V) Eyvind Vesselbo (V) Alex Ahrendtsen (DF) Morten Marinus (DF) Karin Nødgaard (DF)Pia Kjærsgaard (DF) Mette Bock (LA) Lars Barfoed (KF) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 50Bilagsnr.1234567TitelHøringsnotat og høringssvar, fra kulturministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 25/11-13 fra Erik Nordahl Svendsen, Frederiksberg C,m.fl.Ændringsforslag, fra kulturministerenHenvendelse af 8/12-13 fra DILEMÆndringsforslag, fra kulturministeren1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 50Spm.nr.1234TitelSpm. om Kulturstyrelsens rapport om en ny ordning for lokalradio og-tv, til kulturministeren, og ministerens svar herpåSpm. om finansiering af distributionsomkostninger efter overgang tildigitalt tv, til kulturministeren, og ministerens svar herpåSpm. om Kulturstyrelsens krav om et minimumspublikum, til kultur-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 25/11-13 fra Erik NordahlSvendsen, Frederiksberg C, m.fl., til kulturministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 8/12-13 fra DILEM, til kul-turministeren, og ministerens svar herpå
5