Skatteudvalget 2013-14
L 4 Bilag 9
Offentligt
1302428_0001.png
1302428_0002.png
1302428_0003.png
1302428_0004.png
Til lovforslag nr.L 4
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den <>. november 2013
2. udkast(Ændringsforslag fra skatteministeren)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af fusionsskatteloven, selskabsskatteloven,ejendomsværdiskatteloven og forskellige andre love(Skattefri omstrukturering med deltagelse af selskaber hjemmehørende i EØS-lande, skattefri sammenlægning afvandforsyninger og nedslag for ejendomsværdiskatten m.v.)[af skatteministeren (Holger K. Nielsen)]1. ÆndringsforslagSkatteministeren har stillet 6 ændringsforslag til lovfor-slaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 2. oktober 2013 og var til1. behandling den 10. oktober 2013. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og Skatteministeriet sendte den 1. juli 2013dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2013-13, SAUalm. del - bilag 266. Den 2. oktober 2013 sendte skattemini-steren de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra DANVA og FVD. Skattemini-steren har over for udvalget kommenteret den skriftlige hen-vendelse.SpørgsmålUdvalget har stillet 1 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfskatteministeren,tiltrådt af <>:Til titlen1)Undertitlen affattes således:»(Skattefri omstrukturering med deltagelse af selskaberhjemmehørende i EØS-lande, skattefri sammenlægning afvandforsyninger og nedslag i ejendomsværdiskatten m.v.)«[Præcisering af lovforslagets undertitel]
DokumentIdJournalnummer
2
Til § 12)Nr. 12affattes således:»12.I § 15 c indsættes efter stk. 7 som nye stykker:»Stk. 8.Bestemmelserne i dette kapitel finder tilsvarendeanvendelse ved tilførsel af aktiver, der foretages af Energi-net.dk, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 2 g, dog underforud-sætning af at det modtagende selskab beskattes i hen-hold til selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1.Stk. 9.Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse, hvis det ind-skydende eller modtagende eller begge selskaber er hjem-mehørende i EU/EØS, er registreret i en stat, der er medlemaf EØS og ikke samtidig medlem af EU, er et selskab, somsvarer til et dansk aktie- eller anpartsselskab, og den kompe-tente myndighed i den stat, hvor selskabet er hjemmehøren-de, skal udveksle oplysninger med de danske myndighederefter en dobbeltbeskatningsoverenskomst, en anden interna-tional overenskomst eller konvention eller en administrativtindgået aftale om bistand i skattesager.Stk. 10.Bestemmelserne i dette kapitel finder tilsvarendeanvendelse ved tilførsel af aktiver, der foretages af Danpilot,jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 2 j, dog under forud-sætning af at det modtagende selskab beskattes i henhold tilselskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1.«Stk. 8 bliver herefter stk. 11.«[Ændring som følge af, at lov om Danpilot endnu ikke ertrådt i kraft]Til § 23)Nr. 7affattes således:»7.Efter § 13 H indsættes:»§ 13 I.Et vandforsyningsselskab m.v., der er omfattet af§ 1, stk. 1, nr. 2 h, eller § 1, stk. 1, nr. 1, jf. § 2, stk. 1, i lovom vandsektorens organisering og økonomiske forhold, ogsom ved en sammenlægning med et vandforsyningsselskabm.v., der er omfattet af § 3, stk. 1, nr. 4 a, modtager formueni dette vandforsyningsselskab m.v., kan vælge ikke at med-regne den modtagne formue ved opgørelsen af den skatte-pligtige indkomst.Stk. 2.Hvis det modtagende vandforsyningsselskab m.v.efter stk. 1 har valgt, at den formue, som vandforsyningssel-skabet m.v. har modtaget ved sammenlægningen, ikke skalmedregnes ved opgørelsen af den skattepligtig indkomst,fastsættes det modtagende vandforsyningsselskabs m.v. ind-gangsværdier for modtagne afskrivningsberettigede aktivertil 0 kr. Indgangsværdierne for modtagne aktiver og passi-ver, der ikke omfattes af 1. pkt., fastsættes efter reglerne i §5 D, stk. 8-10.««[Udvidelse af bestemmelsen til at omfatte vandforsyningerorganiseret som aktieselskaber og indførelse af valgmulig-hed mellem skattefri og skattepligtig sammenlægning]Ny paragraf4)Efter § 5 indsættes som ny paragraf:
»§ 01I lov nr. 600 af 12. juni 2013 om Danpilot foretagesfølgende ændring:1.§ 19, nr. 2,ophæves.«[Konsekvensændring som følge af ændringsforslag nr. 2]Til § 65)Stk. 1affattes således:»Stk. 1.Loven træder i kraft den 6. december 2013, jf.dog stk. 8.«[Ændring som følge af, at lov om Danpilot endnu ikke ertrådt i kraft]6)Somstk. 8indsættes:»Stk. 8.Erhvervs- og vækstministeren fastsætter tidspunk-tet for ikrafttræden af fusionsskattelovens § 15 c, stk. 10,som indsat ved § 1, nr. 12.«[Ændring som følge af, at lov om Danpilot endnu ikke ertrådt i kraft]BemærkningerTil nr. 1Der er tale om en sproglig justering af lovforslagets un-dertitel, så der i stedet for »nedslag for ejendomsværdiskat-ten m.v.« står »nedslag i ejendomsværdiskatten m.v.«.Til nr. 2Der er tale om en konsekvensændring som følge af, at lovnr. 600 af 12. juni 2013 om Danpilot endnu ikke er trådt ikraft. Erhvervs- og vækstministeren sætter loven i kraft.Med § 19, nr. 2, i lov om Danpilot indføres et nyt stk. 8 ifusionsskattelovens § 15 c. Ved dette lovforslags § 1, nr. 12,indføres der tillige et nyt stk. 8 og 9 i fusionsskattelovens §15 c. Det er derfor nødvendigt at foretage rykning af fusi-onsskattelovens § 15 c, stk. 8, som affattet ved § 19, nr. 2, ilov om Danpilot. Ændringen gennemføres ved at § 19, nr. 2,i lov om Danpilot indsættes som § 15 c, stk. 10, i fusions-skatteloven. Samtidig ophæves § 19, nr. 2, i lov om Danpi-lot, jf. ændringsforslag nr. 4.Det foreslås, at erhvervs- og vækstministeren sætter den-ne ændring i kraft, som det i øvrigt gælder for lov om Dan-pilot.Til nr. 3Det foreslås at udvide den foreslåede bestemmelse, såvandforsyningsselskaber, der er organiseret som aktieselska-ber, også kan overtage et skattefrit vandforsyningsselskabuden beskatning.Uanset om et vandforsyningsselskab er organiseret somet aktieselskab eller et selskab m.v. omfattet af selskabsskat-telovens § 1, stk. 1, nr. 2 h, opgøres den skattepligtige ind-komst efter de almindelige regler for fuldt skattepligtige sel-skaber. Der bør derfor ikke være forskel på, om et skattefri-taget vandforsyningsselskab m.v. sammenlægges med et
3
vandforsyningsselskab omfattet af selskabsskattelovens § 1,stk. 1, nr. 1, eller § 1, stk. 2, nr. 2 h.Det foreslås samtidig, at det gøres valgfrit, om det modta-gende vandforsyningsselskab m.v. vælger den skattefri ellerskattepligtige sammenlægningsmetode.Såfremt skattefriheden ikke vælges, tilskudsbeskattes detmodtagende skattepligtige vandforsyningsselskab m.v. afværdien af nettoformuen på overtagelsestidspunktet. Årsa-gen til, at der sker tilskudsbeskatning af det modtagende sel-skab, er, at der ikke ydes nogen modydelse for den overtag-ne formue.Hvis den skattefri sammenlægning ikke vælges, vil ind-gangsværdierne for de overtagne aktiver og passiver indgå iden skattemæssige åbningsbalance til handelsværdierne påovertagelsestidspunktet. Det modtagende skattepligtigevandforsyningsselskab m.v. angiver ved selvangivelsen, omden skattefri vandforsyningsvirksomhed er overtaget skatte-frit eller skattepligtigt efter selskabsskattelovens § 13 I.
Til nr. 4Der er tale om en konsekvensændring som følge af æn-dringsforslag nr. 2. § 19, nr. 2, i lov om Danpilot ophævesog i stedet indsættes bestemmelsen i fusionsskattelovens §15 c, stk. 10, som affattet ved ændringsforslag nr. 2.Til nr. 5 og 6Det er nødvendigt, at denne lov træder i kraft indenikrafttræden af lov om Danpilot. Det foreslås derfor, at dettelovforslags ikrafttrædelsestidspunkt, jf. § 6, stk. 1, fremryk-kes til den 6. december 2013 fra den 1. januar 2014.Det foreslås samtidig i ændringsforslag nr. 6, at erhvervs-og vækstministeren sætter den foreslåede § 15 c, stk. 10, ikraft, jf. ændringsforslag nr. 2.
Ane Halsboe-Jørgensen (S) Benny Engelbrecht (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S) John Dyrby Paulsen (S) Jeppe Kofod (S)Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Camilla Hersom (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Jonas Dahl (SF) Frank Aaen (EL) Stine Brix (EL) Nikolaj Villumsen (EL) Hans Andersen (V)Jacob Jensen (V) Thomas Danielsen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Tina Nedergaard (V) Torsten Schack Pedersen (V)Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V)fmd.Dennis Flydtkjær (DF) Mikkel Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF)Karina Adsbøl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4745221615129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 4Bilagsnr.12345678TitelHøringssvar og høringsskema, fra skatteministerenFastsat tidsplan over udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 4/11-13 fra DANVA og FVDSkatteministerens kommentar til henvendelsen af 4/11-13 fra DANVAog FVD1. udkast til betænkningÆndringsforslag, fra skatteministerenHenvendelse af 19/11-13 fra DANVA og FVDÆndringsforslag der erstatter tidligere fremsendte ændringsforslag, fraskatteministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 4Spm.nr.1TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 4/11-13 fra DANVA ogFVD, til skatteministeren, og ministerens svar herpå