Kulturudvalget 2013-14
L 21
Offentligt
1302612_0001.png
1302612_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
21. november 2013Folketingets Kulturudvalg har den 24. oktober 2013, efter ønske fra ikkemedlem afudvalget (MFU) Hans Christian Schmidt (V), stillet følgende spørgsmål, nr. 5(Lov nr.L21), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministrene bedes redegøre for lovforslagets konsekvenser for vilkårene for ogudviklingen i landdistrikter og på øerne.

Svar:

Spørgsmålet er stillet til såvel ministeren for by, bolig og landdistrikter somkulturministeren. Jeg har aftalt med ministeren for by, bolig og landdistrikter, at jegbesvarer spørgsmålet på begge ministres vegne.Mange højskoler er placeret i landlige omgivelser og mindre byer. Lovforslagetsbestemmelser vil derfor få konsekvenser for udviklingsmulighederne i landdistrikterne.Lovforslaget forbedrer vilkårene for etablering af nye højskoler. Ifølge gældende lov skalen højskole selv eje alle sine bygninger. Forslaget giver mulighed for at nye højskolerkan leje deres bygninger i de første 10 år. Det vil kunne udnyttes de steder i landet,hvor der på grund af ledig kapacitet kan udlejes bygninger til et højskoleinitiativ. Detkan forbedre rammevilkårene for etablering af arbejdspladser i landdistrikter og på øer.Lovforslaget giverherudover alle landets højskoler nye muligheder for konsolidering ogudvidelse.Med forslaget får eksisterende skoler mulighed for at udvide deres aktiviteter ved atleje nye bygninger og arealer i en 10 årig periode, ligesom der bliver mulighed for, at enhøjskole kan eje en mindre del af sine undervisningsfaciliteter, som ikke er en del afkernefaciliteterne, sammen med andre (fx den kommune skolen er placeret i).Dermed
Dok. nr.
Side 2
giver lovforslaget højskolerne mere hensigtsmæssige vilkår i forhold til de fysiskerammer, og det kan potentielt virke befordrende for det lokale samarbejde.Lovforslaget indeholder en bestemmelse, der giver større frihed i undervisningen forkurser med særlig mange undervisningstimer. Det forventes specielt at kunne benyttesaf de højskoler, der udbyder mange korte kurser, hvilket i stor udstrækning er dehøjskoler, der er beliggende i landdistrikter og langt fra de store byer.Af den gældende lov fremgår, at en højskoles midler alene må komme skolens skole- ogundervisningsvirksomhed til gode. Bestemmelsen er fastholdt som hovedregel, menlovforslaget indeholder en undtagelse således, at højskoler kan anvende egne midler tilfolkeoplysende virksomhed. Forslaget er begrundet i, at højskoler mange stederfungerer som lokale kulturinstitutioner.Ofte er dette tilfældet i landdistrikterne, hvorhøjskolerne lukker deres døre op for lokalbefolkningen. Med forslaget får højskolernebedre mulighed for at engagere sig i lokalt folkeoplysende arbejde.
Marianne Jelved