Kulturudvalget 2013-14
L 21
Offentligt
1301300_0001.png
1301300_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. november 2013Folketingets Kulturudvalg har den 24. oktober 2013, stillet mig følgende spørgsmål, nr.4(Lov nr. L21), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

På baggrund af sagerne om Jyderup Højskole og sportsefterskolen SINE, vilministeren da indføre en overgangs- eller undtagelsesbestemmelse, så detsikres, at højskoler ikke kommer i klemme mellem reglerne i den gældendelov og i den nye lov?

Svar:

Jeg finder ikke, at der er behov for overgangs- eller undtagelsesbestemmelser, derknytter sig til, at der skulle være højskoler, der kommer i klemme mellem reglerne iden gældende lov og i den nye lov.Jyderup Højskoles ansøgning om godkendelse til tilskudkan hverken imødekommesefter den gældende lov eller lovforslaget, da højskolen ikke opfylderlovens oglovforslagets krav om, at skolen skal eje egne bygninger. Med forslaget til nyhøjskolelov vil en ny højskole kunne starte i lejede bygninger i de første 10 år. Den nyelov vil således give Jyderup Højskole nye muligheder.Sportsefterskolen SINEs planer om at købe et tidligere plejecenter i Løgumkloster ogindrette det som højskoleafdeling opfylder heller ikke betingelserne i hverken dengældende lov eller i lovforslaget, da skolen ikke vil udgøre en geografisk ogbygningsmæssig enhed. Der er ikke i forslaget til ny højskolelov ændret på dissebestemmelser.Ingen af skolerne kommer således i klemme mellem den nye og den gamle lov.Ved 1. behandlingen af beslutningsforslag B6 om større frihedsgrader for frie skoler iFolketinget den 12. november 2013, oplyste undervisningsministeren fra Folketingets
Dok. nr. 1945006
Side 2
talerstol, at jeg havde meddelt, at det vil være mest hensigtsmæssigt, at de dele afbeslutningsforslaget, som vil berøre folkehøjskolerne, behandles i forbindelse medbehandlingen af forslaget til en ny lov om folkehøjskoler, som aktuelt er henvist tilbehandling i Folketingets Kulturudvalg.Det omfatter de udfordringer, somSportsefterskolen SINEs ønsker om at oprette en højskoleafdeling rejser.Den 13. november 2013 sendte jeg Kulturudvalget en kopi af mit svar på spørgsmål nr.7 fra Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer om Sportsefterskolen SINE. Somdet fremgik heraf, vil jeg snarest muligt sende Udvalget for Landdistrikter og Øer enorientring om sagen og mine overvejelser herom. Denne orientering vil også blive sendttil Kulturudvalget.
Marianne Jelved