Kulturudvalget 2013-14
L 21
Offentligt
1296453_0001.png
1296453_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. november 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 10. oktober 2013, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 2(Lov nr. L21), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Kan ministeren bekræfte, at en højskole kan have lutter ikke-danske statsborgeresom kursister uden at bryde loven. Det fremgår af lovforslagets § 14, stk. 5, at etkursus skal gennemføres med et flertal af danske statsborgere eller elever, derkan sidestilles hermed. Af bemærkningerne fremgår det, at elever der sidestillesmed danske statsborgere i denne sammenhæng er "elever, der tilhører detdanske mindretal i Sydslesvig, har tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark, erstatsborgere i de øvrige nordiske lande og kan godtgøre at have haft ubrudt oglovlig bopæl i Danmark i mindst to år op til kursets begyndelse, er omfattet af lovom integration af udlændinge i Danmark (integrationsloven), er statsborger i etandet EU- eller EØS-land, (og er omfattet af forordning 492/2011 af 5. april 2011om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for Unionen eller af direktiv 2004/38om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sigfrit på medlemsstaternes område artikel 7, 16 og 17."Da et højskolekursus mindst skal have otte elever, kan det i praksis bestå af treelever fra f.eks. Asien og fem andre, der enten har ubegrænset opholdstilladelse iDanmark, er omfattet af integrationsloven eller kommer fra f.eks. et EU- ellerEØS-land. Med andre ord kan en højskole fylde sine elever med nogle igrundlovens forstand ikke-danske statsborgere. Hvis ministeren kan svarebekræftende herpå bedes ministeren oplyse om hun vil stille ændringsforslag,således at dette ikke vil blive muligt.

Svar:

Af lovforslaget fremgår, at højskolekurserskal gennemføres med et flertal afdanskestatsborgere eller elever, der kan sidestilles hermed.
Dok. nr. 1920477
Side 2
Det følger heraf, at det er muligt at gennemføre højskolekurser, hvor flertallet afeleverne er personer, der kan sidestilles med danske statsborgere og hvor resten afeleverne kan være ikke-danske statsborgere, der ikke kan sidestilles med danskestatsborgere. Det svarer tilgældende lovgivning.Ikke alle borgere, der kommer fra et EU- eller EØS-land, kan sidestilles med danskestatsborgere. Det drejer sig alene om de personer, der fremgår af bemærkningerne tillovforslaget. Hvis lovforslaget ikke ligestiller danske statsborgere med de pågældendepersoner, vil lovforslaget være i strid med EU-retten.Supplerende kan jeg henvise til svaret på spørgsmål nr. 3, hvori resultaterne af enstatistisk undersøgelse om højskolekurser indgår. Der fremgår af undersøgelsen, at derikke i de år, undersøgelsen omfatter, har været afholdt højskolekurser af mindst 4 ugersvarighed udelukkende med udenlandske elever eller elever, der kan sidestilles meddanske statsborgere.På den baggrund finder jeg ikke anledning til at stille et ændringsforslag.
Marianne Jelved