Kulturudvalget 2013-14
L 21
Offentligt
1296451_0001.png
1296451_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. november 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 10. oktober 2013, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 1(Lov nr. L21), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvordan vil ministeren, i lyset af den foreslåede mulighed for at leje bygninger,tilvejebringe et værn mod, at ekstreme foreninger begynder at oprette højskoler?

Svar:

Reglen om, at højskoler kan starte i lejede bygninger i op til 10 år, har til hensigt atgøre det lettere for nye højskoler at finde egnede bygninger samt skaffe den nødvendigestartkapital. Reglen ændrer ikke på godkendelsesproceduren i forhold til degodkendelseskriterier, som kendes i dag, og der vil derfor fortsat være et værn mod, atforeninger med et ekstremt og udemokratiske sigte kan starte en højskole.Det fremgår af lovforslagets § 1, at loven omfatter folkehøjskoler, der tilbyderundervisningog samvær på kurser, hvis hovedsigte er livsoplysning,folkelig oplysningog demokratisk dannelse, og som er godkendtaf kulturministeren til tilskud.Det fremgår af lovforslaget, at kulturministeren kan fastsætte nærmere regler omfremgangsmåden ved ansøgninger om godkendelse til tilskudog generhvervelse,herunder om tidsfrister, procedureog oplysninger.Bestemmelsen svarer til gældende lov og er udmøntet i bekendtgørelse nr. 807 af 19.juli 2012. Heraf fremgår, at et nyt skoleinitiativ, der ønsker at blive godkendt tiltilskud,bl.a. skal indsende:En projektbeskrivelse, hvor der bl.a. redegøres for baggrunden for oprettelse afskolen, skolens profil og baggrunden for profilenForeløbig indholdsplan for alle kurser, som fremgår af årsplanen. Indholdsplanerneskal bl.a. indeholde en beskrivelse af den planlagte undervisnings indhold, omfang
Dok. nr. 1917998
Side 2
og placering, en beskrivelse af det planlagte samvær, en beskrivelse af hvorledeshvert enkelt kursus opfylder hovedsigtet om livsoplysning, folkelig oplysning ogdemokratisk dannelse og en redegørelse for undervisningens almene perspektiver.Skolens udkast til værdigrundlag
Det er ikke planlagt at ændre på kravene til det materiale, som et nyt skoleinitiativskal indsende ved ansøgning om godkendelse til tilskud.På baggrund af det indsendte materiale kan Kulturministeriet godkende et initiativ tiltilskud eller afvise en godkendelse. I sagsbehandlingen vil der fortsat blive lagt vægt påskolens beskrivelse af, hvordan kurserne lever op til hovedsigtet om livsoplysning,folkelig oplysning og demokratisk dannelse.Det fremgår endvidere af lovforslaget, at kulturministeren fører tilsyn medfolkehøjskoler, der modtager tilskud efter loven. Kulturministeren kan i forbindelsemed tilsyn indhente alle oplysninger om kursusvirksomheden. Kulturministeren kanfor skoler, der ikke følger bestemmelsernei loven, de regler eller aftaler, der er fastsateller indgået i henhold til loven, eller kulturministerenspåbud, tilbageholde tilskud,lade tilskud bortfalde helt ellerdelvist eller kræve tilskud tilbagebetalt helt eller delvist.Kulturministeren kan endvidere efter drøftelse medfolkehøjskolernes forening beslutte,at der ikke ydes tilskudtil en skole, hvis undervisning eller øvrige forhold findesåbenbart i strid med sædvanlig praksis for folkehøjskoler.Disse bestemmelser vil også være gældende for en højskole i lejede bygninger.Jeg finder på den baggrund, at der er tilstrækkeligt værn mod, at der godkendes ellerudvikles folkehøjskoler, der ikke lever op til hovedsigtet.
Marianne Jelved