Kulturudvalget 2013-14
L 20
Offentligt
1301304_0001.png
1301304_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. november 2013Folketingets Kulturudvalg har den 12. november 2013 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 4 (L 20), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. november 2013 fra Interessenet-værk for interaktive medier og Interessenetværket Specialmedierne, jf. L 20 – bilag 4.

Svar:

Indledningsvist skal jeg bemærke, at henvendelsen af 12. november 2013 i det væsent-ligste svarer til det høringssvar, som FDIM – interessenetværk for interaktive medier –og interessenetværket Specialmedierne fremsendte den 24. maj 2013 i forbindelse medhøringen over udkast til lov om mediestøtte. Der er således taget stilling til de bemærk-ninger, som de to interessenetværk fremkommer med allerede i forbindelse med udar-bejdelsen af lovforslaget.Til bemærkningen om, at støtten ikke bør begrænses til skrevne internetbaserede me-dier, kan jeg oplyse, at jeg er opmærksom på udviklingen på det audiovisuelle område.Lovforslaget giver derfor mulighed for, at billeder og lyd, eventuelt i form af videoind-slag, kan indgå i et medies indhold, hvis det understøtter tekstindholdet. Jeg finder ik-ke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at udvide ordningen til egentlige au-diovisuelle internetbaserede nyhedsmedier. Jeg henviser i øvrigt til mit svar på Kultur-udvalgets spørgsmål 2 til lovforslag L 20 om mediestøtte.Til interessenetværkenes bemærkninger om lovens indvirkning på konkurrenceforhol-dene for nichemedier og omnibusmedier kan jeg – fsva. kriteriet om en bred kreds afbrugere, som netværkene finder, bør fortolkes bredere end i den gældende ordning – op-lyse, at jeg udpeger et uafhængigt Medienævn, som bl.a. får til opgave at fortolke lovenskriterier i forbindelse med tildeling af støtte.
Dok. nr. 1960722
Side 2
Fsva. det forhold, at kulturelt stof skal indgå på linje med politiske og samfundsrelate-rede temaer, kan jeg oplyse, at jeg finder, at et nyhedsmedie – i lighed med de gældenderegler – bør behandle kulturelle temaer for at kunne modtage støtte. Det bemærkes, atder stilles relativt begrænsede krav for så vidt angår omfang m.v. af det kulturelle stof.Fsva. ejerskabskriteriet – efter hvilket et medie ikke kan støttes, hvis det ejes med totredjedele eller mere af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer – kanjeg oplyse, at jeg anerkender, at nyhedsmedier, som fx Ingeniøren, kan publicere meri-teret indhold om faglige emner, der er af relevans for den brede offentlighed. Jeg læggerimidlertid vægt på, at medier, der støttes, har en vis uafhængighed af enkelte grupperssærinteresser.
Marianne Jelved