Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 199 Bilag 4
Offentligt
1369817_0001.png
1369817_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution:DepartementetKontor/initialer:Miljøenheden/sathSagsnr.:25683Dok.nr.:671598Dato:15/05/2014
Fordeling af randzoner efter lovændringParterne bag aftalen om Vækstplan for Fødevarer er enige om, at randzoneloven ændres, sårandzonekravet kun gælder ved søer over 100 m2 og langs vandløb, som i forvejen erbeskyttet i anden lovgivning. Det drejer sig om søer og vandløb:1) der er klassificerede som offentlige efter § 9 i lov om vandløb,2) der er beskyttede efter § 3 i lov om naturbeskyttelse,3) der er omfattet af kravet om 2-meter bræmmer i § 69, stk. 1, i lov om vandløb, eller4) for hvilke der er fastsat miljømål i:a. de statslige vandplaner vedtaget efter reglerne i miljømålsloven, ellerb. bekendtgørelser om miljømål udstedt i medfør af lov om vandplanlægningDer foregår i øjeblikket en kortlægning af de nye randzoner i samarbejde mellemFødevareministeriet, Miljøministeriet og kommunerne. Miljøministeriet forventer atoffentliggøre et kort over de vandløb og søer, som fremover skal have randzoner, omkring den1. juli 2014. På baggrund af Miljøministeriets kort udarbejder Fødevareministeriet et kort, hvorselve randzonerne er indtegnet, som bruges til Fødevareministeriets administration af loven.Med lovændringen defineres vandløb og søer med randzone ud fra entydige kriterier, hvorfordatagrundlaget bliver mere præcist. Det er ikke kortene, men den bagvedliggende lovgivning,der er juridisk bindende.Aftaleparterne har udbedt sig et kort, der viser, hvordan randzonerne kommer til at fordele sigefter lovændringen. Kortet dette notat giver en foreløbig overordnet oversigt over hvordanrandzonerne fordeler sig i den eksisterende lov, og hvordan det forventes at de vil fordele sig iden nye lov. Dette foreløbige kort over de nye randzoner tager udgangspunkt i fordelingen afrandzoner langs vandløb og søer med 2-meter bræmmer, som udgør ca. 3/4 af det samlederandzoneareal. Da en stor delmængde af de danske søer forventes at blive omfattet af loven,er de desuden indarbejdet i kortet.Datagrundlaget kvalificeres frem mod lovens ikræfttrædelse. Der kan derfor være kommuner,hvis randzoneareal kommer til at udgøre en større andel af markarealet, end det fremgår afdet foreløbige kort.
Datagrundlaget er data for marker 2013, Naturstyrelsens information om 2 meter bræmmer,samt NaturErhvervstyrelsens kompensationskort.