Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 199 Bilag 1
Offentligt
1368257_0001.png
1368257_0002.png
Naturerhvervsstyrelsen
Øster Toreby d. 28. april 2014

Høringssvar til ændring af Randzoneloven j.nr 14-01200-000005

Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) skal hermed fremsende høringssvar til ændring afrandzoneloven.DLS har tidligere fremsendt høringssvar til randzoneloven, både i 2010 og senere ved de førsteændringer af loven.Vi skal derfor gentage vores helt overordnede modstand mod randzonerne, og kommentere på deændringer der foreslås gennemført.

Særlige forhold for sydhavsøerne

Størsteparten af Lolland og Falster samt store områder af Møn, er karakteriseret ved at være fladegennemdrænede arealer, med et meget stort antal gravede åbne kanaler og grøfter, der skal ledevand bort fra landbrugsjorden.Desuden har der fra gammel tid været gravet mergel et utal af steder på Lolland, Falster og Møn.Disse megelgrave tilledes hovesageligt vand fra dræn, og for langt størsteparten af disse er derikke afløb til hverken de kystnære farvande eller vandløb.Vi henviser desuden til høringssvar af 10. jan 2010.

Generelt virkemiddel

Randzoner er et generelt virkemiddel. Der lægges ikke en faglig vurdering ned over de steder derskal udlægges randzoner… og de må vi tager stærkt afstand fra. Vi har i tidligere høringssvarbeskrevet at enhver indsats skal stå mål med den miljøeffekt der opnås, og på sydhavsøerne vilrandzonerne ikke have en miljøeffekt da der ikke sker en overflade afstrømning til vandløbene.

Ændringer i loven

I vækstaftalen er der lagt op til at de foreslåede randzoneregler bliver entydige ved kun at omfattevandløb der er registreret som feks offentlige. Dette er også korrekt.Men på sydhavsøerne er der en gammel tradition for at vandløb er offentlige. Der er et utal afvandløb der er offentlige fordi der i perioder er store offentlige afvandingsinteresser forbundet medvandløbet. Disse vandløb er kun vandførende ved skybrud og i dele af vinterperioden.Randzoneloven har ikke tidligere omfattet disse vandløb, men det vil den fremover, med detforslag der nu er fremlagt.I DLS har vi meget svært ved at se hvordan forslaget skal medføre en halvering af randzonearealet, og vi må på det skarpeste tage afstand fra at man nu inddrager alle registrerede vandløb,uanset om disse er vandførende eller ej.
Det samme gør sig gældende for §3 vandhuller. Hovedparten af vandhullerne på sydhavsøerne ertørre i sommerperioden.På vegne af DLS
Med venlig hilsen
DLS - ForeningenJens Kahr54844124[email protected]