Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 199 Bilag 1
Offentligt
1368252_0001.png
1368252_0002.png
Danmarks BiavlerforeningBiavl – for mennesker og natur
NaturErhvervstyrelsenNyropsgade 301780 København V
Sorø, den 28. april 2014

Høring over udkast til ændring af Randzoneloven og Miljømålsloven j. nr. 14-0120-000005

Danmarks Biavlerforening har gennemgået den fremsendte høring over udkast til ændring afRandzoneloven og Miljømålsloven. Som det fremgår herunder, finder vi ændringen meget kritiskfor biavlen og biernes fødegrundlag.
Særligt til ændring af Randzonelovens § 1:Danmarks Biavlerforening finder, at det er et tilbageskridt, når der sker en indskrænkning af detudyrkede areal i Danmark. Med de foreslåede ændringer sker en yderligere fragmentering afnaturen, hvorved leve‐ og fødemuligheder for bierne forringes.Det danske landbrugsland er domineret af store arealer med monokulturer, som kun sporadisk ogkortvarigt bidrager til biernes fødegrundlag. Bierne har behov for et varieret fødegrundlag helesæsonen fra februar til november. Derfor er arealer med brudflader af varieret vegetation af storvigtighed.Det varierede fødegrundlag til bierne findes først og fremmest i udyrkede områder, hvorfor denforeslåede reduktion af det udyrkede areal med 25.000 ha reducerer biernes fødegrundlagbetragtelig. Dette vil medføre en reduktion i antallet af bifamilier og dermed reduceres ogsåbiernes bestøvningsarbejde til skade for de planter og afgrøder som er afhængig afinsektbestøvning.
Særligt til Randzonelovens § 2:Danmarks Biavlerforening konstaterer ved nærværende høring, at der ikke gøres tiltag til en merehensigtsmæssig vegetation i randzonerne. I bestræbelserne på at reducere udvaskningen afnæringsstoffer fra jorden, opfordrer Danmarks Biavlerforening til, at der tillades afgrøder medbivenlige fangplanter, som f.eks. honningurt. Honningurt er i stand til at optage en del kvælstof ogDanmarks Biavlerforening | Fulbyvej 15 | 4180 Sorø | Tlf 57 86 54 70 | Fax 57 86 54 71 |www.biavl.dk | [email protected]
Danmarks BiavlerforeningBiavl – for mennesker og naturoverskydende fosfor fra jorden. Det skal dog understreges, at det er af afgørende vigtighed, at debivenlige fangplanter får lov til at blomstre. Derved fås en reduktion i udvaskningen afnæringsstoffer, samtidig med at planterne udgør en attraktiv fødekilde for bl.a. honningbier, vildebier og sommerfugle.
Danmarks Biavlerforening skal kraftigt opfordre til, at nævnte bemærkninger indgår i det viderearbejde med loven, i det en mere afvekslende natur med et bredt fødegrundlag er afgørende for,at der eksisterer et tilstrækkeligt antal bifamilier til bestøvning af de planter og afgrøder, som erafhængige af insektbestøvning.Danmarks Biavlerforening står naturligvis til enhver tid til rådighed i tilfælde af spørgsmål, ellerved ønske om uddybning af ovennævnte bemærkninger.
Med venlig hilsenpå vegne af Danmarks Biavlerforening
Knud GraaskovFormand
Danmarks Biavlerforening | Fulbyvej 15 | 4180 Sorø | Tlf 57 86 54 70 | Fax 57 86 54 71 |www.biavl.dk | [email protected]