Retsudvalget 2013-14
L 178
Offentligt
1370516_0001.png
1370516_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2014ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2014-0037-00761159329
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Revision af reg-lerne om behandling af civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbs-grænse for anke, indførelse af deltidsordning for dommere m.v., mediean-noncering af tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumen-ter, skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende påstan-de m.v.) (L 178), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 2. maj 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper(EL).
Karen Hækkerup/Cecilie Maarbjerg Qvist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-

ven og forskellige andre love. (Revision af reglerne om behandling af

civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbsgrænse for anke, indfø-

relse af deltidsordning for dommere m.v., medieannoncering af

tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumenter,

skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende på-

stande m.v.) (L 178) fra Folketingets Retsudvalg:

”Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget (punkt2.2.2.2.1.1.), at landsretten skal kunne afvise en anke "efter hø-ring af parterne". Vil der være tale om en høring på skriftligtgrundlag eller om afholdelse af et egentligt retsmøde? Vil denpart, der ønsker at anke, have krav på, at der afholdes et rets-møde med mundtlig forhandling?”

Svar:

Efter den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 368 a, stk. 2 (lovfors-lagets § 1, nr. 54), skal landsretten i tilfælde, hvor afvisning overvejes, ori-entere parterne herom. Parterne har herefter mulighed for inden to uger atfremkomme med bemærkninger til landsretten, som herefter træffer afgø-relse om, hvorvidt sagen skal afvises. Afgørelsen træffes ved dom.Spørgsmålet om eventuel afvisning vil blive behandlet som led i forbere-delsen af ankesagen ved landsretten. Der er tale om en adgang for landsret-ten til efter en indledende overordnet vurdering af sagen at afvise anke i encivil sag, og det er derfor forudsat med forslaget, at spørgsmålet om afvis-ning efter bestemmelsen som udgangspunkt behandles og afgøres påskriftligt grundlag, og at der deltager 3 dommere i afgørelsen. Landsrettenvil dog kunne bestemme, at der skal foretages mundtlig forhandling, hvorretten finder behov herfor.Justitsministeriet vil fremsætte et ændringsforslag til lovforslaget for atpræcisere, at behandlingen af spørgsmålet om afvisningen efter den fore-slåede bestemmelse i § 368 a som udgangspunkt skal ske skriftligt meddeltagelse af 3 dommere.
2