Retsudvalget 2013-14
L 178 Bilag 3
Offentligt
1363503_0001.png
1363503_0002.png
1363503_0003.png
DEN DANSKE DOMMERFORENING,a111314
30. april 2014Folketingets RetsudvalgChristiansborgl26oKøbenhavn K
Til Retsudvalget
Den 9. april fremsatte justitsminister Karen Hækkerup et lovforslag om bedre og mere effektivbehandling af de civile sager ved domstolene. Lovforslaget skal førstebehandles på fredag den 2.maj 2014.
Lovforslaget er i væsentligt omfang baseret på det arbejde, Udvalget om bedre og mere effektivbehandling at’ de civile sager fremkom med i december 2013 og en udtalelse fra januar 2014afgivet af et udvalg om pligtig afgangsalder for dommere.
Dommerforeningen har været repræsenteret i de to udvalg og har ved tidligere lejligheder haftanledning til at fremkomme bemærkninger til forslagene.
Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af de civile sager fik/havde til opgave inden forde givne ressourcer at komme med forslag, der kunne effektivisere og forkorte sagsbehandlingenaf de civile sager, uden at man samtidig gik på kompromis med kvaliteten af arbejdet veddomstolene.
Det er ikke en naturlig opgave for Dommerforeningen at stille forslag om begrænsning afborgernes adgang til domstolene, men set i lyset al’, at der ikke var udsigt til, at domstolene i de
Formanden, østre Landsret, Bredgade 59, 1260 København K, tlf. 9968 65 01,21 66 1849[email protected]
2
nærmeste år ville ffi tilført yderligere ressourcer, som ville kunne medvirke til at nedsættesagsbehandlingstiden og samtidig øge kvaliteten af arbejdet, fandt Dommerforeningen, at denburde gå aktivt ind i arbejdet med en række forslag og derigennem søge at påvirke udvalgetsforslag.
Byretteme har gennem de seneste år fået bugt med de store sagsbunker, og sagsbehandlingstidenfor de civile sager er for nedadgående. Desværre tegner der sig et helt andet billede ilandsretterne, hvor mængden af sager og sagsbehandlingstiden har været støt stigende. Det er idette lys, man skal se udvalgets forslag om blandt andet at hæve anke- og kæregrænsen fra denuværende 10.000 1cr. til 50.000 kr.
Det er en politisk vurdering, hvor ankegrænsen bor være. Dommerforeningen har derfor ingenbemærkninger til, at regeringen nu har valgt at foreslå en anke- og kæregrænse på 20.000 1cr.Formålet med lovforslaget er at effektivisere sagsbehandlingen af de civile sager med henblik påat nedsætte sagsbehandlingstideme. Efter forslaget tilføres domstolene ikke øgede ressourcer.Dommerforeningen finder det nødvendigt at gøre opmærksom på, at regeringens forslag, somdet nu foreligger, ikke vil føre til de kortere sagsbehandlingstider, der var forudsat blandt andet ilandsretteme.
Der kan være mange gode grunde til ikke at følge forslaget om at hæve anlce- og kæregrænsen til50.000 kr. Man skal blot gøre sig klart, at hvis man hverken hæver ankegrænsen, som foreslået,eller tilforer domstolene øgede ressourcer, opnår man ikke de ønskede mål. De mange forslag vilenkeltvis og samlet givetvis føre til en vis effektivisering ikke mindst afsagsforberedelsen ibyretteme, men næppe til de kortere sagsbehandlingstider, der var forudsat som mulige inden foren kortere årrække. Dertil savner ikke mindst landsretterne de nødvendige værktøjer.
Dommerforeningen har noteret sig ministerens bemærkninger til hødngssvarene i forbindelsemed lovudkastets fremsendelse til Retsudvalget og bemærkningerne i selve lovudkastet om, at deøkonomiske konsekvenser af lovforslaget vil indgå i fastsættelsen af de økonomiske rammer for
Formanden, Østre Landsret, Bredgade59,1260 København K, tlf 99 68 65 01,mikae1sjobergoestrelandsret.dk
3
domstolene i forbindeLse med finanslovsforslaget for 2015.
I sit hødngssvar af 26. august 2013 skrev Dommerforeningen blandt andet, at udvalgets forslagmed al sandsynlighed ville ffigive ressourcer ved domstolene. Dommerforeningen fandt denganganledning til at fremhæve, at det var af afgørende betydning, at disse ressourcer blev hosdomstolene. Kun derigennem kunne man nedsætte sagsbehandlingstiden, effektiviseresagsbehandlingen og undgå at gå på kompromis med kvaliteten. Hvis omvendt ressourcerne blevinddraget, havde Dommerforeningen meget svært ved at se, hvorledes man skulle kunne opnå deønskede resultater. Med et forslag, som det foreliggende, hvor et af de vigtigste værktøjerforslaget om en forhøjelse af anke- og kæregrænsen til 50.000 kr. er taget ud-
er det så meget
mere nødvendigt, at de eventuelle frigivne ressourcer forbliver hos domstolene.
Med venlig hilsen
Mikdel Sjöbelg
Formanden, østre Landsret, Bredgade59,1260 København K, tlf 99 68 65 01,[email protected]