Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
L 161
Offentligt
1364889_0001.png
1364889_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 8. april 2014stillet mig følgendespørgsmål nr. 3 vedrørende L 161, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeghermed skal besvare.Spørgsmål nr. 3
Ministeren5. maj 2014J nr. 2014-828/
Kan ministeren bekræfte, at regeringen vil anvende klimaloven som redskab til atsikre, at hele vores energiforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2050, atvores el- og varmeforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2035, at kul udfasesfra danske kraftværker, og at oliefyr udfases senest i 2030, således som det fremgåraf regeringsgrundlaget?SvarDet forudsættes i lovforslagets bemærkninger, at klima-, energi- ogbygningsministeren fremover mindst hvert 5. år skal fastsætte nationaleklimamålsætninger med et tiårigt perspektiv overfor Folketinget. Disse nationaleklimamålsætninger skal medvirke til at etablere en ramme for klimapolitikken.Konkrete initiativer til indfrielse af de nationale klimamålsætninger vil fortsat afhængedels af indgåelsen af politiske aftaler i Folketinget og dels af de konkrete virkemidlerog politikker, der måtte blive vedtaget og implementeret bl.a. som følge af indgåelsenaf sådanne politiske aftaler. Som nylige eksempler på politiske aftaler kan nævnesaftale af 6. februar 2014 om det nationale klimamål i 2020 samt aftale omenergipolitikken 2012 - 2020 af 22. marts 2012.Jeg kan bekræfte, at det er regeringens mål, at der i fremtiden indgås politiske aftalerm.v., som kan sikre indfrielse af regeringens målsætninger om, at hele voresenergiforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2050, at vores el- ogvarmeforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2035, at kul udfases fra danskekraftværker, og at oliefyr udfases senest i 2030. Klimalovforslagets bidrag hertilforventes primært at være dels etablering af et fagligt kvalificeret beslutningsgrundlagfor klimapolitikken som følge af nedsættelsen af et uafhængigt Klimaråd og delsudarbejdelsen af nationale klimamålsætninger med tiårigt perspektiv mindst hvertfemte år. Fastsættelsen af sådanne målsætninger kan danne udgangspunkt forindgåelse afpolitiske aftaler om nationale klimamålsætninger og igangsættelse afinitiativer, som vil kunne bidrage til at indfri regeringens energi- ogklimamålsætninger.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Energipolitikken skal bidrage til at indfri klimapolitiske målsætninger, men har flere ogbredere formål. Indfrielsen af regeringens målsætninger på energiområdet vil foreksempel også kunne bidrage til at øge Danmarks energiforsyningssikkerhed.
Med venlig hilsen
Rasmus Helveg Petersen