Grønlandsudvalget 2013-14
L 16
Offentligt
1305956_0001.png
1305956_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato:29. november 2013
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]

Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgsbrev af28.

november 2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens

endeligesvar på spørgsmål nr. 2 ad L 16.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).

Sagsnr.2012 - 165

Spørgsmål nr. 2:

”Ministeren bedes oplyse, om ministeren vil følge henstillingen fra Inatsisar-tutom at yde kompensation til juridisk faderløse, jf. det vedtagne ændrings-forslag i Lovudvalgets betænkning over Inatsisartuts dagsordenspunkt EM2013/17. I bekræftende fald bedes det oplyst, hvordan kompensationen vilblive ydet samt om henstillingen fra Inatsisartut gør det nødvendigt for mini-steren at fremsætte ændringsforslag til L 16. I benægtende fald bedes mini-steren forklare, hvorfor ministeren ikke vil følge henstillingen fra Inatsisartut.”

Svar:

Inatsisartut vedtog den 27. november 2013 et beslutningsforslag om tilslut-ning til lovforslag L 16 - Forslag til lov om ændring af lov for Grønland ombørns retsstilling og arvelov for Grønland. (Fastslåelse af faderskab til børnfødt uden for ægteskab før ikrafttræden af lov for Grønland om børns retsstil-ling m.v.). Beslutningsforslaget blev vedtaget med følgende ændringsforslag,foreslået af Lovudvalget:”Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræderforslag til lov omændring af lov nr. 197 af 16. juni 1962 for Grønlandom børns retsstilling og lov nr. 154 af27. maj 1964 arvelov for Grøn-land, men samtidig henstiller til, at Staten yder en form forkompensa-tion til hidtil juridisk faderløse, som får fastslået faderskab, men medforslagetafskæres fra arv, samt til juridisk faderløse, som hindres i atfå fastslået faderskab, som følgeaf at en sag om bidragspligt er bort-kommet eller ikke kan lokaliseres.”
2
Landsstyreformandens Departement har bekræftet, at Inatsisartutved vedta-gelsen af beslutningsforslaget ikke har stillet etablering af en sådan kom-pensationsordning som betingelse for sin tilslutning til lovforslaget.Regeringen er først ved vedtagelsen af beslutningsforslaget blevet bekendtmed ønsket om en kompensationsordning, og regeringen har derfor på nu-værende tidspunkt ikke har truffet beslutning om, hvorvidt der skal etableresen sådan ordning.En eventuel etablering af en sådan kompensationsordning falder dog udenfor rammene af det foreliggende lovforslag, der regulerer retsforholdet mel-lem private parter, hvorfor henstillingen ikke medfører ændringer af lovfors-laget.Jeg vil orientere udvalget om regeringens stillingtagen til henstillingen i be-slutningsforslaget.
Annette Vilhelmsen/ Carina Fogt-Nielsen