Grønlandsudvalget 2013-14
L 16
Offentligt
1366481_0001.png
1366481_0002.png
1366481_0003.png
STATSMINISTERIETCHRISTIANSBORGPrins Jørgens Gård 11, 1218 København KTelefon 33 92 33 00 - Telefax 33 11 16 65CVR-NR. 10-10-39-40EAN-lokationsnummer 5798000000032
Dato:Sagsnr.:
7. maj 20142014 - 2964
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
Statsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 12(L 16).

Spørgsmål nr. 12:

”Statsministeren bedes uddybe, hvorfor statsministeren og regeringen ikke ønskerat indgå i den dialog med formanden for Naalakkersuisut i sagen om juridiskfaderløse, som formanden for Naalakkersuisut efterspørger, jf. materialetfra formanden for Naalakkersuisuts nyligt afholdte pressemøde, omdelt på L16 – bilag 14.”

Svar:

Jeg skal indledningsvis bemærke, at jeg ikke er enig i, at der ikke har været dialogmellem regeringen og Naalakkersuisut (landsstyret) om sagen om de juridisk faderlø-se, herunder om spørgsmålet om kompensation.Regeringens opfattelse fremgår også afbesvarelser af spørgsmål til Folketinget om sagen.Spørgsmålet om eventuel kompensation til de juridisk faderløse, hvor faren er død, ogdødsboet er afsluttet, blev rejst af det tidligere Naalakkersuisut i et høringssvar til So-cialministeriet om lovforslaget om de juridisk faderløse i december 2012. Naalakker-suisut besluttede dog at gå videre med lovforslaget, selvom det ikke indeholdt en kom-pensationsordning.Tilsvarende valgte også det nuværende Naalakkersuisut at gå videre med lovforslaget iden nuværende form og forelagde forslaget for Inatsisartut (Landstinget) i efteråret2013.
-2-Inatsisartut tilsluttede sig den 27. november 2013 lovforslaget, men henstillede samti-dig til, at staten yder ”en form for kompensation” til de juridisk faderløse, ”som fårfastslået faderskab, men med forslaget afskæres fra arv, samt til juridisk faderløse, somhindres i at få fastslået faderskab, som følge af at en sag om bidragspligt er bortkom-met eller ikke kan lokaliseres”.Socialministeriet spurgte efterfølgende Naalakkersuisut, om Inatsisartuts tilslutning tillovforslaget er betinget af etablering af en sådan kompensationsordning. Naalakkersui-sut har over for Socialministeriet bekræftet, at dette ikke er tilfældet.Socialministeren skrev den 10. december 2013 til formanden for Naalakkersuisut, at”med lovforslaget har regeringen endeligt gjort op med, hvilke initiativer der er nød-vendige for at sikre retsstillingen for de juridisk faderløse. Lovforslaget kompenserersåledes i sig selv for en eventuel hidtidig krænkelse af Den Europæiske Menneskeret-tighedskonvention. Regeringen finder derfor ikke grundlag for at indføre en bagudret-tet erstatnings- eller kompensationsordning som den nævnte”.Socialministeren gentogsamme dag, den 10. december 2013, denne opfattelse i besva-relsen af Grønlandsudvalgets spørgsmål nr. 3 til lovforslaget. Socialministerens brevtil formanden for Naalakkersuisut var vedlagt besvarelsen af dette spørgsmål.Jeg har selv drøftet kompensationsspørgsmålet med formanden for Naalakkersuisut påvores møde den 8. januar i år, hvor formanden redegjorde for Naalakkersuisuts opfat-telse af sagen. Jeg redegjorde i den forbindelse for regeringens opfattelse, som tidlige-re fremført af socialministeren, herunder at der fra regeringens side er gjort endeligt opmed, hvilke initiativer der er nødvendige for at sikre retsstillingen for de juridisk fader-løse.Socialministeren gentog den 10. marts 2014 regeringens opfattelse af kompensations-spørgsmålet i besvarelsen af spørgsmål nr. 5 og 6 til lovforslaget.Herefter rettede formanden for Naalakkersuisut med et brev af 24. marts 2014 igenhenvendelse til mig om sagen. Og jeg redegjorde på ny for regeringens opfattelse afsagen i mit svar af 9. april 2014. Jeg henviser i det hele til mit brev, der sammen medformandens brev er sendt til Grønlandsudvalget i forbindelse med socialministerensbesvarelse af udvalgets spørgsmål nr. 9 til lovforslagetden 25. april 2014.Det centrale i sagen er således efter regeringens opfattelse ikke, om der er behov foryderligere dialog eller møder, men at regeringen og Naalakkersuisut ikke ser ens påkompensationsspørgsmålet.
-3-Jeg skal samtidig bemærke, at jeg ikke er enig i, at jeg ikke skulle have forholdt mig tileller skulle have ignoreret formanden for Naalakkersuisuts henvendelser om møder,sådan som det har været fremme i den seneste tids debat.
Med venlig hilsen
Helle Thorning-Schmidt