Grønlandsudvalget 2013-14
L 16
Offentligt
1361784_0001.png
1361784_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato:25. april 2014
E-mail [email protected]
Ansvarlig: lthSagsnr.2012 - 165

Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af12. marts

2014følger hermed minister for børn, ligestilling, integration og sociale

forholds endelige svarpå spørgsmål10 ad L 16.

Spørgsmålnr. 10:

”Med henvisning til, at gruppen af juridisk faderløse er en forskelligartetgruppe af mennesker, hvor nogle er klar over, at de er juridisk faderløse,mens andre ikke er, og hvor nogle har store psykiske følger af den margina-lisering de har oplevet gennem opvæksten, mens andre ikke har, bedesministeren redegøre, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at disse menne-sker samlet set informeres fyldestgørende om, hvad det vil sige at værejuridisk faderløs samt oplyse, hvad loven sikrer dem af rettigheder. Hvilkenhjælp vil den del af gruppen af juridisk faderløse, som har brug for det, få iforhold til de traumer de personligt har gennemgået i den tid, hvor lovgivnin-gen og staten har forskelsbehandlet dem i forhold til andre borgere?

Svar:

I forbindelse med ikrafttrædelsen af loven om de juridisk faderløse vil jegtage skridt til, at befolkningen i Grønland i størst muligt omfang bliver orien-teret om loven.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål nr. 8, vil jeg endvidere isamarbejde med de involverede myndigheder udarbejde et fakta-ark, derorienterer de juridisk faderløse og andre involverede personer om deresretsstilling.Endelig kan jeg oplyse, at loven om de juridisk faderløse alene indeholderbestemmelser om faderskab og arveret. Loven regulerer ikke spørgsmål om
2
bistand til juridisk faderløse, der har brug for hjælp på grund af traumer, derefter deres opfattelse skyldes, at de hidtil ikke har kunnet få fastslået, hvemder er deres far.Der er i stedet tale om spørgsmål, der henhører under soci-al- og sundhedslovgivningen, som Grønlands Selvstyre har overtaget.
Manu Sareen/ Malene Vestergaard