Grønlandsudvalget 2013-14
L 16
Offentligt
1304614_0001.png
1304614_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato:26. november 2013
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]

Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af31. oktober

2013følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endeli-

gesvar på spørgsmål nr. 1 ad L 16.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johan Lund Olsen (IA).

Sagsnr.2012 - 165

Spørgsmål nr. 1:

”Med henvisning til, at ministeren i svaret på § 20 spm. S 1847 i folketings-året 2012-13 ikke ønskede at udtale sig nærmere om spørgsmålet vedr.forskelsbehandlingaf de juridisk faderløse i de situationer, hvor det viser sig,at deresforælder er død og dødsboet er opgjort, bedes ministeren oplyse,om ministerensidenhen har overvejet dette spørgsmål og hvad ministeren igivet fald erkommet frem til m.h.t. at sikre, at de juridisk faderløse ikke for-skelsbehandlesi denne situation. Har ministeren været i dialog med Grøn-lands selvstyre omdette spørgsmål og er ministeren og selvstyret i givet faldblevet enige om,hvordan den beskrevne situation skal løses?”

Svar:

Grønlands Selvstyre har anmodet om, at problemerne omkring retsstillingenfor de juridisk faderløse i Grønland løses.Den danske regering udarbejdede i den anledning et udkast til lovforslag,der skulle give de juridisk faderløse mulighed for at få fastslået, hvem der erderes far. Retsvirkningerne af faderskab fastslået efter de foreslåede reglerskulle være de samme som ved faderskab fastslået efter børneloven forGrønland. Dette skulle navnlig indebære, at en juridisk faderløs får arveretefter sin far og hans slægt.Faderskab fastslået efter de foreslåede regler skulle dog ikke kunne begrun-de genoptagelse af et afsluttet dødsbo. Denne løsning bygger på en svær,men nøje afvejning mellem de juridisk faderløses helt naturlige interesse i atkunne modtage arv efter deres far over for interesserne hos de personer,
2
der i god tro har modtaget en arv, som de ved genoptagelse af dødsboetville risikere at skulle tilbagebetale helt eller delvist.Regeringen har forelagt udkastet til lovforslag for den grønlandske regering,der har forelagt et beslutningsforslag om tilslutning til lovforslaget for Grøn-land Landsting.Folketingets behandling af det fremsatte lovforslag er sat i bero på grund afLandstingets behandling af beslutningsforslaget. Jeg afventer ligeledes be-handlingen af beslutningsforslaget.
Annette Vilhelmsen/ Carina Fogt-Nielsen