Kommunaludvalget 2013-14
L 110 Bilag 7
Offentligt
1339778_0001.png
1339778_0002.png
1339778_0003.png
1339778_0004.png
1339778_0005.png
Til lovforslag nr.L 110
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 00. februar 2014
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister(Tildeling af nyt personnummer i særlige tilfælde i forbindelse med identitetsmisbrug samt ophævelse af markeringer i CPRom forskerbeskyttelse)[af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)]1. ÆndringsforslagØkonomi- og indenrigsministeren har stillet 1 ændrings-forslag og Enhedslistens medlemmer af udvalget har stillet 5ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 15. januar 2014 og var til1. behandling den 23. januar 2014. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og indenrigsministeren sendteden 12. september 2013 dette udkast til udvalget, jf. KOUalm. del – bilag 162. Den 15. januar 2014 sendte økonomi-og indenrigsministeren de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra Trine Jeppsen, København.Økonomi- og indenrigsministeren har over for udvalgetkommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 10 spørgsmål til økonomi- og inden-rigsministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besva-ret]. Her udover har udvalget stillet 3 spørgsmål til ministe-ren for sundhed og forebyggelse til skriftlig besvarelse,[som denne har besvaret].3. Indstillinger og politiske bemærkningerEt []tal i udvalget (V, S, RV og LA) indstiller lovforsla-get tilvedtagelsemed det af økonomi- og indenrigsministe-rens stillede ændringsforslag.Venstres medlemmer af udvalget ser med stor alvor påidentitetstyveri. Identitetstyveri er et voksende problem. Fle-re og flere danskere bliver udsat for forsøg på misbrug afpersonlige oplysninger. Venstre har længe haft fokus på pro-blemet med identitetstyveri og også haft et ønske om, at detskulle være muligt at få nyt personnummer. Derfor støtterVenstre lovforslaget, der giver mulighed for at tildele et nytpersonnummer.Venstre er dog lidt bekymret for, om kravene for at få til-delt et nyt personnummer vil blive fortolket for restriktivt oghavde gerne set, at det var blevet strammet op på formule-ringen i lovgivningen, men det har ministeren afvist. Venst-re ser derfor frem til, at økonomi- og indenrigsministeriet vilfølge op på lovforslaget og udarbejde en årlig opgørelseover antallet af ansøgninger om nyt personnummer, antalletaf sager, hvor der tildeles nyt personnummer og antallet afsager, hvor der gives afslag på tildeling af nyt personnum-mer og begrundelserne derfor.En anden del af lovforslaget handler om at ophæve denmarkering, som efter anmodning kan indsættes i CPR medhenblik på at sikre, at man ikke modtager henvendelser iforbindelse med statistiske og videnskabelige undersøgelser,den såkaldte forskerbeskyttelse.
DokumentIdJournalnummer
2
Venstre kan støtte ophævelsen af markering i CPR omforskerbeskyttelse, da det altid er frivilligt, om man ønskerat deltage i en undersøgelse og en borger kan altid takke nejtil at deltage.Et []tal af udvalget (DF og EL) indstiller lovforslaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(EL), tiltrådt af etmindretal(DF):Til titlen1)Undertitlen affattes således:»(Tildeling af nyt personnummer i særlige tilfælde iforbindelse med identitetsmisbrug)«[Konsekvens af, at de eksisterende regler om forskerbeskyt-telse opretholdes]Til § 12)Nr. 2udgår.[Markering om forskerbeskyttelse opretholdes]3)Nr. 3udgår.[Forskerbeskyttelse ved navne- og adressebeskyttelse]Aføkonomi- og indenrigsministeren,tiltrådt afudvalget:
4)Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 38, stk. 2, nr. 4, § 40, stk. 4,og§ 42, stk. 2, nr. 4,ændres »§ 29, stk. 3« til: »§ 29, stk. 2«.«[Lovteknisk begrundet konsekvensændring]Af etmindretal(EL), tiltrådt af etmindretal(DF):5)Nr. 4udgår.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 2]Til § 26)Stk. 2udgår.[Konsekvens af, at de eksisterende regler om forskerbeskyt-telse opretholdes. ]BemærkningerTil nr. 1-3, 5 og 6Ændringsforslagene indebærer, at den foreslåede ophæ-velse af markeringer i CPR om forskerbeskyttelse ophæves,således at retstilstanden forbliver uændret. Enhedslisten me-ner, at der fortsat skal være mulighed for helt at frabede sighenvendelser vedrørende deltagelse i forskningsprojekter.Det er et valg, som den eventuelle borger selv må træffe.Til nr. 4Lovens § 38, stk. 2, nr. 4, § 40, stk. 4, og § 42, stk. 2, nr.4, indeholder en henvisning til § 29, stk. 3, om markedsfø-ringsbeskyttelse.Lovforslagets § 1, nr. 2, indebærer, at den gældende be-stemmelse i § 29, stk. 3, om markedsføringsbeskyttelse bli-ver § 29, stk. 2.Ændringsforslaget indebærer som konsekvens heraf, atder i lovens § 38, stk. 2, nr. 4, § 40, stk. 4, og § 42, stk. 2, nr.4, henvises til § 29, stk. 2.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Thomas Jensen (S) Anne Sina (S) Torben Hansen (S)Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)fmd.Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Finn Sørensen (EL)Erling Bonnesen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V)Sophie Løhde (V) Finn Thranum (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF)Jørn Dohrmann (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Ole Birk Olesen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)
47472217
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)
8111
3
Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
12129
Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
11
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 110Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og indenrigsministerenUdkast til tidsplan for behandlingen af lovforslagetTidsplan for behandlingen af lovforslagetHenvendelse af 6/2-14 fra Trine Jeppesen, KøbenhavnÆndringsforslag, fra økonomi- og indenrigsministeren1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 110Spm.nr. Titel1Spm., om ministeren er indstillet på at stille et ændringsforslag til det under § 1, nr.1, foreslåede nye § 3, stk. 6, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpå2Spm., om ministeren er indstillet på at evaluere konsekvenserne af loven efter 2 år,til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå3Spm. om, hvordan den foreslåede § 3, stk. 6, vil blive administreret, og om mini-steren vil komme med eksempler på, i hvilke tilfælde personer kan få tildelt et nytpersonnummer, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå4Spm. om ministerens holdning er til, at det ikke er muligt at spærre et stjålet sund-hedskort (tidl. kaldet sygesikringsbevis) og, at en sådan mulighed, vil kunne for-hindre et vedvarende misbrug, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpå5Spm. om, hvad status er på virksomhedernes afvikling af CPR-validering, til øko-nomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpå6Spm., om det er muligt at slette det gamle personnummer, når den forurettede til-deles et nyt grundet misbrug, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerenssvar herpå7Spm. om identificerbare sundhedsoplysninger automatisk videregives til StatensSerum Institut med henblik på forskning, til økonomi- og indenrigsministeren, ogministerens svar herpå8Spm. om kommentar til henvendelse af 6/2-14 fra Trine Jeppsen, til økonomi- ogindenrigsministeren, og ministerens svar herpå9MFU spm. om ophævelse af forskerbeskyttelsen, til økonomi- og indenrigsministe-ren, [og ministerens svar herpå]10MFU spm. om ministeren vil oplyse om det er korrekt, at en borger via forskerbe-skyttelse kan forhindre, at vedkommendes personfølsomme oplysninger indgår i etdataudtræk fra sundhedsregistre i personhenførbar form, til økonomi- og indenrigs-ministeren, [og ministerens svar herpå]11MFU spm. om det er korrekt at Statens Seruminstitut udleverer dataudtræk fra de-res registre, til ministeren for sundhed og forebyggelse, [og ministerens svar herpå]12MFU spm. om det er korrekt, at Statens Seruminstitut har udleveret dataudtræk fradanske sundhedsregistre personhenførbart i sammenlagt ca. 800 tilfælde i 2012 og2013, hvoraf et enkeltstående dataudtræk har dækket over ca. 84.000 personhenfør-bare dataudtræk, til ministeren for sundhed og forebyggelse, [og ministerens svarherpå]
5
13
MFU spm. om det er korrekt, at enhver person har en lovsikret ret til at man somprivat person skal give samtykke, inden personlige data kan uddeles til tredjemand,til ministeren for sundhed og forebyggelse, [og ministerens svar herpå]