Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14
L 100 Bilag 6
Offentligt
1348158_0001.png
1348158_0002.png
1348158_0003.png
1348158_0004.png
Til lovforslag nr.L 100
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 18. marts 2014
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v.(Tilbud til børn i alderen 0-2½ år)[af undervisningsministeren (Christine Antorini)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 12. december 2013 og vartil 1. behandling den 16. januar 2014. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Børne- og Under-visningsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 14.oktober 2013 dette udkast til udvalget, jf. BUU alm. del –bilag 20. Den 20. december 2014 sendte undervisningsmini-steren de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Dansk Friskoleforening.Undervisningsministeren har over for udvalget kommen-teret den skriftlige henvendelse til udvalget.DeputationerEndvidere har Dansk Friskoleforening mundtligt over forudvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.Ane Halsboe-Jørgensen (S) Morten Bødskov (S) Karin Gaardsted (S) Annette Lind (S) Orla Hav (S)fmd.Rasmus Horn Langhoff (S) Troels Ravn (S) Lotte Rod (RV)nfmd.Jeppe Mikkelsen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)Annette Vilhelmsen (SF) Trine Mach (SF) Rosa Lund (EL) Lars Dohn (EL) Henning Hyllested (EL) Karen Ellemann (V)Peter Juel Jensen (V) Finn Thranum (V) Louise Schack Elholm (V) Anni Matthiesen (V) Tina Nedergaard (V)SpørgsmålUdvalget har stillet 16 spørgsmål til undervisningsmini-steren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelseuændret.Etmindretali udvalget (EL) indstiller lovforslaget tilfor-kastelseved 3. behandling.Enhedslistens medlemmer af udvalget mener, at lovfor-slaget vil være en yderligere privatisering af dagtilbudsom-rådet og frygter, at det vil presse de kommunale dagtilbudpå en uhensigtsmæssig måde.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
AX015890
2
Ulla Tørnæs (V) Alex Ahrendtsen (DF) Bent Bøgsted (DF) Marie Krarup (DF) Martin Henriksen (DF)Merete Riisager (LA) Thyra Frank (LA) Lene Espersen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
4747221712129
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
811111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 100Bilagsnr.12345TitelHøringssvar og høringsnotat, fra undervisningsministerenUdkast til tidsplan for udvalgsbehandlingen af lovforslagetTidsplan for udvalgsbehandlingen af lovforslagetHenvendelse af 23/1-14 fra Dansk Friskoleforening1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 100Spm.nr.1TitelSpm. om at sikre, at lovforslaget ikke medfører dårligere integrationfor børn, der bliver indskrevet i vuggestuer drevet af muslimskefriskoler, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om muligheder for at gribe ind over for muslimske friskoler,hvis deres institutionstilbud styrker muslimske parallelsamfund m.v.,til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om de gældende muligheder for frie skoler til at trække profit udaf driften af dagtilbud m.v., til undervisningsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvornår den iværksatte udredning om ejerformer på dagtil-budsområdet forventes at foreligge m.v., til undervisningsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange ud af det samlede antal friskoler og privategrundskoler der i dag driver privatinstitutioner for børn, der er fyldt 2år og 6 måneder og endnu ikke er begyndt i børnehaveklassen, til un-dervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange ud af det samlede antal friskoler og privategrundskoler der i dag driver private pasningsordninger for børn, der erfyldt 2 år og 6 måneder og endnu ikke er begyndt i børnehaveklassen,til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange børn der forventes årligt at blive optaget i hen-holdsvis privatinstitutioner og private pasningsordninger m.v., til un-dervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om lovforslaget forventes at føre til en stigning i antallet afbørn, der er fyldt 2 år og 6 måneder og endnu ikke er startet i børneha-veklasse m.v., til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om konsekvenser for vedtagelsen af lovforslaget på det offentli-ge dagtilbudsområde m.v., til undervisningsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om en skriftlig pædagogisk læreplan som følge af lovændringenm.v., til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren anser det for vigtigt for kvaliteten af det pædago-giske arbejde, at pædagogiske pasningstilbud udarbejder læreplanermed mål for børns læring m.v., til undervisningsministeren, og mini-sterens svar herpå
2
3
4
5
6
7
8
9
1011
4
12
13
141516
Spm., om hvorvidt ministeren vil sikre, at der ikke kan ske en overfør-sel af eventuelle overskud fra driften af privatinstitutioner og privatepasningsordninger til friskolerne m.v., til undervisningsministeren, ogministerens svar herpåSpm., om ministeren uddybende vil kommentere høringssvaret fraBørne- og Kulturchefforeningen m.v., til undervisningsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 23/1-14 fra Dansk Friskolefor-ening m.v., til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil uddybe svaret på spørgsmål 14 m.v., til under-visningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor lovforslaget omhandler børn i alderen 0-2½ år ogikke børn i alderen 0-3 år, til undervisningsministeren, og ministerenssvar herpå