Forsvarsudvalget 2013-14
B 67 Bilag 3
Offentligt
1353341_0001.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 24. marts 2014Spørgsmål: FOU alm. del. spm. nr. 183 af25. februar 2014 stillet tiludenrigsministeren af Nikolaj Villumsen(EL).
FOU alm. del, spørgsmål nr. 183:Hvordan vil regeringen sikre, at der gennem FN hurtigt sættes en institutionel opbygning i gangi Den Centralafrikanske Republik?
Svar:Sikkerhedsrådet har med resolution 2134 (som blev vedtaget 28. januar 2014) styrket mandatetfor FN’s Fredsopbygningskontor, BINUCA, i Den Centralafrikanske Republik (CAR). Hermedfår BINUCA en ledende rolle i samarbejdet med CAR’s overgangsregering om at støtte denpolitiske transition og genetablere statens myndighed. BINUCA vil støtte CAR’s institutionergennem teknisk assistance for at øge deres kapacitet til at yde basale servicefunktioner over forden centralafrikanske befolkning. FN vil også assistere med forberedelserne af nationale valg.FN-generalsekretær Ban Ki-moon har lanceret en 6-punktsplan for den internationale indsats iCAR, som bl.a. omfatter hurtig støtte til genetablering af statslige funktioner og tjenesteydelser,herunder politi, retsvæsen og fængsler for at sikre genopbygningen og stabiliseringen af landet.FN vil i en overgangsfase udbetale lønninger til medarbejdere i administrationens forskelligesektorer, bl.a. også til sundheds- og uddannelsessektorerne. Danmark støtter op omimplementeringen af FN-generalsekretærens 6-punktsplan og yder et bidrag på USD 2 millionertil FN’s indsats for at genetablere statsapparatets basale servicefunktioner.