Forsvarsudvalget 2013-14
B 29
Offentligt
1313915_0001.png
1313915_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN16. december 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 9. december 2013 stillet følgende spørgsmål nr. B 29spørgsmål 7 til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Søren Espersen (DF).

Spørgsmål nr. B 29 spørgsmål 7:

”Er ministeren bekymret for, hvorledes oprørsstyrkerne i Syrien - herunder specielt Al-Queda- vil betragte de danske soldater, når disse er i så tæt kontakt med Assads hær?”

Svar:

Forsvarets Efterretningstjeneste er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Forsvarets Efterretningstjeneste har i den anledning oplyst følgende:”Forsvarets Efterretningstjeneste henviser til udsendte ikke-klassificeret situations- og trus-selsvurdering af 25. november 2013, hvoraf nedenstående uddrag stadig er gældende. Deter ikke sandsynligt, at syriske regeringsstyrker på egen hånd vil angribe dansk personel. Deter dog muligt, men ikke sandsynligt, at irregulære enheder kan handle modsat styrets inten-tioner. Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at det er meget sandsynligt, at Asad-styretallokerer særligt betroede styrker til at samarbejde med udenlandsk personel i forbindelsemed implementeringen af aftalen om Syriens kemiske våben.Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at radikale militante islamistiske grupper, herun-der Nusra-fronten og Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), i øjeblikket ikke har inte-resse i at angribe vesterlændinge i Syrien, men er fokuseret på kampen mod Asad-styret.Dette kan dog ændre sig, hvis vestlige interesser fremstår som støtter af Asad-styret. BådeNusra-fronten og ISIL har kapacitet til at gennemføre store angreb._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det er sandsynligt, at den øvrige væbnede opposition i Syrien generelt anser initiativet omafhændelse og destruktion af Syriens kemiske våben som noget, der tjener styrets interes-ser på bekostning af oppositionens. Det er derfor sandsynligt, at den væbnede oppositiongenerelt er interesseret i at obstruere initiativet. Det er derfor også sandsynligt, at storedele af oppositionen vil opfatte internationalt personel, der bliver sendt til Syrien for at gen-nemføre en aftale om Syriens kemiske våben, som legitime mål enten for tilbageholdelser,kidnapninger eller direkte angreb.”
Jeg kan henholde mig til det af Forsvarets Efterretningstjeneste oplyste.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen