Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1370704_0001.png
1370704_0002.png
20. maj 2014J.nr.
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 459af 22. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Torsten Schack (V).
Morten Østergaard/ Lone Holm Munk

Spørgsmål

Ministeren bedes redegøre for, hvordan en afgørelse af et vurderingsankenævn på enklage over ejendomsvurderingen af en ejendom påvirker vurderingen af tilsvarende ejen-domme i nabolaget.

Svar

Jeg kan henholde mig til følgende, som jeg har modtaget fra SKAT:”Indledningsvis kan det oplyses, at et vurderingsankenævn er et sagligt uafhængigt anke-nævn, hvis opgave er at træffe individuelle afgørelser i klagesager over en ejendomsvurde-ring. Ankenævnene skal således vurdere hver enkelt sag for sig, og træffe en afgørelse omhvorvidt den vurdering, som den pågældende ejendom er vurderet til, er for høj, passendeeller eventuelt for lav. Dette skal ske uden hensyntagen til vurderingerne på naboejen-domme, eller hvad andre ejendomme i lokalområdet er vurderet til.SKAT skal efter en afgørelse fra vurderingsankenævnet rette vurderingen for den pågæl-dende ejendom. Ud fra de konkrete begrundelser i afgørelsen skal SKAT samtidig vurde-re, om afgørelsen udelukkende har betydning for den pågældende ejendom, eller om af-gørelsen drejer sig om forhold, der kan have betydning for andre ejendomme. Ankenæv-net kan således begrunde en afgørelse med konkrete forhold, som for eksempel at enejendom indvendig kræver megen modernisering, eller for grundværdier med, at der ersærlige forhold for den konkrete ejendom, der berettiger til nedslag i grundværdien.Vurderingsankenævnet kan også ved deres afgørelse ændre på vurderingsniveauet, hvilketkan have afsmittende effekt på andre ejendomme i samme område. Hvis der er tale omændringer i vurderingsniveauet, skal SKAT derfor efterfølgende se på, om der bør skegenoptagelse af andre ejendomme i det samme område, så de vurderes i samme niveausom den afgørelse, ankenævnet har truffet.Når en afgørelse har afsmittende effekt, vil de ejendomme, der ligger i samme områdesom den ejendom, der er omfattet af ankenævnsafgørelsen, blive ændret efter de frister oghjemler, lovgivningen indeholder.Opgaven med at tage stilling til ankenævnsafgørelserne er siden sommeren 2013 samlet ién enhed i SKAT for at sikre fokus på, at der sker en vurdering af hver enkelt anke-nævnsafgørelse i forhold til, om den har afsmittende effekt eller kun berører den enkelteejendom. ”
Side 2af 2