Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1367109_0001.png
1367109_0002.png
8. maj 2014J.nr. 14-2190789
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 457af 11. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Vil ministeren redegøre for baggrunden for, at man ikke kan indberette håndværkerfra-drag i form af serviceydelser som rengøring m.m., når betalingen er foretaget med kon-tante midler? Finder ministeren det rimeligt, at visse persongrupper, f.eks. ældre menne-sker, dermed risikerer at blive afskåret fra adgangen til håndværkerfradrag, idet de kanhave svært ved at finde ud af elektronisk betaling og derfor foretrækker kontante midler?

Svar

BoligJobordningen blev indført i 2011 som en midlertidig forsøgsordning med skatte-mæssigt fradrag på op til 15.000 kr. årligt for lønudgifter til hjælp og istandsættelse ihjemmet. Ordningen udløb med udgangen af 2012, men er senere blevet forlænget tilhele 2013 og 2014, samt udvidet til også at omfatte fritidsboliger fra og med 22. april2013.I BoligJobordningen stilles en række forskellige krav, herunder til betalingsmåde, doku-mentation for det udførte arbejde og indberetning af oplysninger til skattemyndighederne.Det er blandt andet en betingelse for fradrag ifølge ordningen, at betaling for serviceydel-ser eller håndværksarbejde sker elektronisk, dvs. via betalingskort, netbank eller indbeta-ling i pengeinstitut. Arbejde, der er betalt kontant, vil derfor ikke være fradragsberettiget,hvilket SKAT har informeret om siden ordningens indførelse.Jeg mener ikke, at kravet om elektronisk betaling afskærer visse persongrupper, herunderældre mennesker, fra at benytte BoligJobordningen. Personer, der ikke har betalingskorteller adgang til netbank, kan i stedet gå i banken med kontanter og betale regningen fordet udførte arbejde. Det er også muligt at få banken til at overføre beløbet fra en bank-konto til den konto, som håndværkeren eller personen, der har udført serviceydelsen, haranført på regningen. Kvitteringen fra banken skal gemmes som dokumentation.Personer, der ikke har adgang til internet, kan i øvrigt få hjælp til indberetning af oplys-ningerne til SKAT på skattecentret eller ved at ringe til SKAT.BoligJobordningen har blandt andet til formål at konvertere sort arbejde til hvidt, og i densammenhæng er det vigtigt, at den, der modtager betaling for fradragsberettiget arbejde,kan identificeres og beskattes af indtægten. Kravet om elektronisk betaling hænger sam-men med ordningens administrative løsning, som via elektronisk betaling og indberetningsikrer, at der kun gives skattefradrag for den faktiske betaling, og at indtægt fra udførtarbejde beskattes hos den, der har udført arbejdet.
Side 2af 2