Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1361384_0001.png
1361384_0002.png
24. april 2014J.nr. 14-1916111
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 398af 1. april 2014 (alm. del).Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Kan ministeren oplyse, hvad det årlige provenu til staten vil være, hvis man indfører etloft over kørselsfradraget på maksimalt 600 km. mellem bopæl og arbejdsplads?

Svar

Alle, der transporterer sig mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads, kan få fradrag for dendel af kørslen pr. arbejdsdag, der overstiger 24 km. Borgere fra andre EU-lande, der påta-ger sig arbejde i Danmark, men opretholder den sædvanlige bopæl i hjemlandet, kan ogsåopnå kørselsfradrag for kørslen mellem den sædvanlige bopæl i hjemlandet og arbejds-pladsen i Danmark.Der er ingen begrænsning på størrelsen af befordringsfradraget, hverken kilometer- ellerbeløbsmæssigt, hvis det i øvrigt kan dokumenteres, at befordringen rent faktisk findersted.Som hovedregel har SKAT oplysninger om afstanden mellem pendleres sædvanlige bo-pæl og arbejdspladsen for så vidt angår skattepligtige med såvel bopæl som arbejdspladsindenfor landets grænser. For så vidt angår pendlere med bopæl eller arbejdsplads udenfor landets grænser, findes der dog ingen afstandsoplysninger i SKATs registre.Der forekommer næppe afstande mellem bopæl og arbejdsplads på over 600 km indenforlandets grænser. Der foreligger således ikke noget statistisk grundlag for at skønne overde provenumæssige konsekvenser ved et kilometerloft for befordringsfradraget på 600km pr. dag, da et sådant loft alene vil omfatte pendlere med sædvanlig bopæl udenfor ogarbejdsplads i Danmark og pendlere med bopæl i Danmark og arbejdsplads uden forDanmark. Det skali den forbindelse bemærkes, at fradraget efter gældende regler i vissetilfælde ikke beregnes på grundlag af kilometerafstanden, eksempelvis hvor fradragetvedrører dokumenterede udgifter for transport med rutefly.Det vurderes umiddelbart, at et loft på 600 km kun vil medføre et beskedent merprovenu,da det dels skønnes at villeomfatte en begrænset personkreds, dels at disse personer såvelaf tidsmæssige som af praktiske grunde kun befordrer sig mellem hjemmet og arbejds-pladsen et relativt begrænset antal gange om måneden.Det skal generelt bemærkes, at hvis et evt. loft pr. dag fastsættes således, at det i langt defleste tilfælde rammer personer med bopæl udenfor Danmark, kan der være en risiko for,at reglerne ikke vil være i overensstemmelse med EU-retten.
Side 2af 2