Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1358898_0001.png
1358898_0002.png
11. april 2014J.nr.14-1202290
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 356af 14. marts 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Ifølge oplysninger fra Udbetaling Danmark om praksisbeskrivelse af processenfor be-handling af EØS-sager bortfalder børnecheck til borgere fra andreEU-lande ved ansættel-sesophør, når borgerne har forladt Danmark. I den forbindelsebedes ministeren redegørefor, hvorledes myndighederne kontrollerer,at der ikke udbetales børnecheck, børneydelserosv. uberettiget til disseborgere

Svar

Det er Udbetaling Danmark, der står for administrationen af børne- og ungeydelsen.Børne-og ungeydelsen udbetales kvartalsvis forud, således at der for eksempel udbetalesen samlet ydelse for januar, februar og marts måned (1. kvartal) den 20. januar i et giventår, forudsat at modtageren opfylder betingelserne for ydelsen den 1. januar. Beløb, somefterfølgende viser sig at være udbetalt for meget, eksempelvis på grund af en udenlandskborgers flytning eller skifte af arbejdsland i løbet af kvartalet,skal tilbagebetales. Det skerenten gennem refusion fra det land, der skulle have udbetalt ydelsen, eller gennem ettilbagebetalingskrav rejst overfor den udenlandske borgeraf Udbetaling Danmark. Der eri den forbindelse mulighed for at få bistand fra myndigheder i hjemlandet til inddrivelsen.I mit svar til Skatteudvalget af 1. april 2014 på spørgsmål 325 (alm. del), er det beskrevethvordan Udbetaling Danmark foretager en indledende sagsbehandling og kontrol af op-lysninger i forbindelse med ansøgninger om børne- og ungeydelse mv. fra borgere fraandre EU-lande. Der udbetales først ydelser, når sagsbehandlingen er afsluttet- typiskmellem 2 og 6 måneder efter ansøgningen.For så vidt angår den efterfølgende kontrol har Udbetaling Danmark oplyst, at der i samt-lige EU-sager gennemføres fast årlig kontrol af udbetalinger til EU-borgere. Kontrollenomfatter bopælsforhold, civilstand, EU-statsborgerskab og opfyldelse af beskæftigelses-krav. Derudover anmoder Udbetaling Danmark om informationer fra hjemlandet, blandtandet med henblik på at undgå dobbeltudbetaling af børneydelser. Der er særlige EU-blanketter til anmodning om sådanne oplysninger og besvarelse heraf.Der gennemføres endvidere en løbende kontrol. Udbetaling Danmark modtager såledesadvisering fra CPR-registret, når borgere oplyser, at de ikke længere har bopæl i Danmark.Derudover sker der via advisering fra E-indkomst kontrol af, om beskæftigelseskravetfortsat opfyldes. Endelig foretager Udbetaling Danmark kontrol som led i den almindeli-ge sagsbehandling, f.eks. hvis der er noget, der tyder på uregelmæssigheder i en konkretsag.
Side 2af 2