Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1359036_0001.png
1359036_0002.png
14. april 2014J.nr. 14-1018837
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 338af 12. marts 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).
Morten Østergaard/ Søren Schou

Spørgsmål

Hvordan kan en dokumenteret betaling med en check, der formentlig er hævet, samt enregning for udført arbejde ikke give samme muligheder for fradrag (håndværkerfradrag)som en betaling, der er sket elektronisk.

Svar

BoligJobordningen blev indført i 2011 som en midlertidig forsøgsordning med skatte-mæssigt fradrag på op til 15.000 kr. årligt for lønudgifter til hjælp og istandsættelse ihjemmet. Ordningen udløb med udgangen af 2012, men er senere blevet forlænget tilhele 2013 og 2014, samt udvidet til også at omfatte fritidsboliger fra og med 22. april2013.I BoligJobordningen stilles en række forskellige krav, herunder til betalingsmåde, doku-mentation for det udførte arbejde og indberetning af oplysninger til skattemyndigheder-ne.Det er blandt andet en betingelse for fradrag ifølge ordningen, at betaling for service-ydelser eller håndværksarbejde sker elektronisk, dvs. via betalingskort, netbank eller ind-betaling i pengeinstitut. Arbejde, der er betalt kontant,vil derfor ikke være fradragsberetti-get, hvilket SKAT har informeret om siden ordningens indførelse. Det samme gælderarbejde, som er betalt med en check, som er en såkaldt papirbaseret betaling– og altsåikke en elektronisk betaling.For arbejde udført i 2011 blev det dog i starten af 2012undtagelsesvist gjort muligt atbetale med check og opnå fradrag. Det skete for at imødekomme personer – fortrinsvisældre – der ikke havde været opmærksomme på betingelsen om elektronisk betaling. Detblev i den forbindelse understreget, at betaling med check ikke ville give ret til fradragfremover.BoligJobordningen har blandt andet til formål at konvertere sort arbejde til hvidt, og i densammenhæng er det vigtigt, at den, der modtager betaling for fradragsberettiget arbejde,kan identificeres og beskattes af indtægten. Kravet om elektronisk betaling hænger sam-men med ordningens administrative løsning, som via elektronisk betaling og indberetningsikrer, at der kun gives skattefradrag for den faktiske betaling, og at indtægt fra udførtarbejde beskattes hos den, der har udført arbejdet.
Side 2af 2