Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1351133_0001.png
1351133_0002.png
26. marts 2014J.nr. 14-0624824
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 291af 26. februar 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Trine Bremsen (S).
Morten Østergaard/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse de samlede og varige provenumæssige virkninger for staten, såfremtbeskatningen i forbindelse med generationsskifte af familieejede virksomheder reducerestil henholdsvis 50 pct. og 25 pct. af, hvad beskatningen er i dag eller helt afskaffes?

Svar

Den beskatning, der udløses ved et genertionsskifte af en familieejet virksomhed, afhæn-ger af, hvordan det konkrete generationsskifte gennemføres. Herunder om virksomhedenoverdrages ved arv eller gave, om der anvendes skattemæssig succession, og om virksom-heden overdrages til nærtstående familie (børn mv.).Hvis virksomheden overdrages helt eller delvist vederlagsfrit til næste generation, skal derbetaleshenholdsvis bo- eller gaveafgift afhængig af, om generationsskiftet foretages vedarv eller som gave i levende live.I et normalt år udgør det samlede provenu fra bo- og gaveafgift i størrelsesordenen 4 – 5mia. kr. Det kan ikke opgøres, hvor stor en andel heraf der stammer fra bo- og gaveafgif-ter i forbindelse med generationsskifte af erhvervsvirksomheder. Det er tidligere rentskønsmæssigt antaget, at andelen udgør henved 30 pct.En fuld afskaffelse af bo- og gave-afgiften ved generationsskifte af en erhvervsvirksomhed skønnes på den baggrund atmedføre et umiddelbart mindreprovenu på optil 1½ mia. kr. årligt. Hvis afgifterne redu-ceres til 25 pct. af det nuværende skønnede niveau, må der påregnes et umiddelbart min-dreprovenu på op til ca. 1,1 mia. kr. årligt, mens en reduktion til 50 pct. af det nuværendeskønnede niveau vil medføre et umiddelbart mindreprovenu på op til 750 mio. kr. årligtI nogle tilfælde vil et generationsskifte også medføre, at der skal betales skat af den avan-ce, som bl.a. hidrører fra optjent, men ikke udloddet overskud, som er blevet akkumulereti virksomheden under den tidligere ejer. Det er ikke umiddelbart muligt at opgøre prove-nuet fra beskatningen af disse avancer ved generationsskifter.Nære familiemedlemmer og visse medarbejdere kan dog overtage en erhvervsvirksomhedmed såkaldt skattemæssig succession. Det betyder, at overtageren indtræder i overdrage-rens skattemæssige position. Herved udløses der ikke avancebeskatning i forbindelse medselve generationsskiftet, men først ved en eventuel senere overdragelse til tredje part.
Side 2af 2