Skatteudvalget 2013-14
SAU Alm.del
Offentligt
1349645_0001.png
1349645_0002.png
24. marts 2014J.nr. 14-0604821
Til Folketinget – SkatteudvalgetHermed sendes svar på spørgsmål nr. 277af 24. februar 2014 (alm. del).Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Morten Østergaard/ Jeanette Rose Hansen

Spørgsmål

Vil ministeren redegøre for, hvad de administrative udgifter for henholdsvis staten ogerhvervslivet vurderes at være ved at håndtere og opkræve afgifterne på nødder, mandlerog kerner?

Svar

SKAT har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”Der foreligger ikke et samlet statistisk grundlag, der gør det muligt at opgøre udgifternetil administration og håndhævelse af råstofafgiften på nødder, mandler, kerner og lignen-de.Råstofafgiften beregnes af varens vægt uden emballage. Indberetning af vægten på af-giftspligtige varer sker digitalt i TastSelv Erhverv. Betalinger sker via virksomhedens skat-tekonto.Det vurderes, at SKATsudgifter til administration af råstofafgiften er i en størrelsesorden,som ikke er væsentlig, idet der er tale om et beskedent antal registrerede virksomheder, ogder er tilrettelagt processer for registrering, indberetning og opkrævning.Tilsvarende vurdereserhvervslivets administration i form af indberetning af råstofafgiftenikke at være omkostningstung, da der dels er tale om én månedlig indberetning og beta-ling til SKAT, og dels at indberetningen foregår via TastSelv Erhverv.Det bør hertil bemærkes,at betaling af råstofafgiften foregår på samme måde som betalingaf andre punktafgifter, moms mv., så virksomhederne er således på forhånd bekendt medprocesserne.Det kan supplerende oplyses, at SKAT i 2013 gennemførte 36 kontroller. Disse indebæ-rer, at de berørte virksomheder i et vist omfang har en administrativ omkostning i forbin-delse med at fremskaffe oplysninger og dokumentation mv. til SKAT. Ud fra de statisti-ske oplysninger er det dog ikke muligt at danne et fyldestgørende billede af omkostnin-gerne herved.”
Side 2af 2