Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1362005_0001.png
1362005_0002.png
1362005_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. april 2014ProcesretskontoretChristina Hjeresen2014-0030-21071128333
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 823 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. april 2014. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Karen Hækkerup/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 823 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren kommentere artiklerne "Arveloven svigter bo-nusbørn" og "Juraprofessor: Ny arvelov har uheldige konse-kvenser" bragt i Børsen den 22. Marts 2014, herunder besvarefølgende spørgsmål?:– Hvad er ministerens holdning til, at arveloven stiller børn afførst afdøde i sammenbragte familier væsentligt ringere endbørn af sidst afdøde?– Er ministeren enig i, at lovgivningen ikke i har taget højdefor situationer, hvor ægtefæller dør i nær tidsmæssig sammen-hæng, og hvor en forskel i dødstidspunkt på få minutter bety-der, at arvingerne til først afdøde bliver stillet væsentligt dårli-gere end arvingerne til sidst afdøde. Hvilke initiativer vil mini-steren i bekræftende fald vil tage for at rette op på skævheden.– Hvad er ministerens holdning til, at arveloven fra 2008 ikombination med muligheden for at lave ægtepagt gør det mu-ligt at gøre særbørn praktisk talt arveløse?http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/77836/artikel.html”

Svar:

1.

Justitsministeriet lægger ved besvarelsen til grund, at spørgeren henvisertil artiklerne ”Juraprofessor: Ny arvelov har uheldige konsekvenser” og”Bonusbørn snydes for arv”, som blev bragt i Børsen den 22. marts 2014.Det fremgår af artiklerne bl.a., at det på baggrund af reglerne i arvelovenfra 2008 er muligt at begrænse førstafdødes særbørns arv i en sådan grad,at disse reelt bliver gjort arveløse. Det fremgår endvidere af artiklen ”Bo-nusbørn snydes for arv” bl.a., at det i familier med såkaldte bonusbørn harafgørende betydning for arvens fordeling, hvilken forælder der dør først.

2.

Med den nye arvelov, der trådte i kraft den 1. januar 2008, blev der gen-nemført betydelige ændringer af principielle og grundlæggende regler,som har betydning for hele befolkningen. Det blev derfor også i forbindel-se med Folketingets behandling af det lovforslag, der ligger til grund forden nye arvelov, besluttet, at der skulle iværksættes en overvågning af lo-ven efter et passende tidsrum.Justitsministeriet har netop iværksat den nævnte lovovervågning. ØstreLandsret, Vestre Landsret, byretterne, Advokatrådet, Danske Advokater,Domstolsstyrelsen, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aal-borg Universitet og Aarhus Universitet er i den forbindelse anmodet om atudtale sig om anvendelsen i praksis af den nye arvelov. Lovovervågningenvedrører særligt arvelovens regler om omfanget af ægtefællens tvangsarv,2
adgangen til at oprette et udvidet samlevertestamente og anvendelsen afreglerne om uskiftet bo. Justitsministeriet har imidlertid også anmodet hø-ringsparterne om at forholde sig til lovens generelle virkning.Justitsministeriet vil sende en redegørelse til Folketingets Retsudvalg omudfaldet af lovovervågningen, når denne er afsluttet.Eventuelle overvejelser om ændring af de arveretlige regler bør efter Ju-stitsministeriets opfattelse afvente resultatet af denne lovovervågning.
3