Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1354382_0001.png
1354382_0002.png
1354382_0003.png
1354382_0004.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. april 2014Asyl- og VisumkontoretThomas Højgaard2014-0030-20251095182
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 233 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. marts 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 233 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af sin redegørelse under åbentsamråd den 28. november 2013 i Retsudvalget beskrive dennye procedure for tjek og registrering af asylansøgere, dermelder sig i Københavns Lufthavn, og som skal videre til Cen-ter Sandholm, herunder hvordan den adskiller sig fra den tidli-gere procedure?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har siden maj 2010 reguleret politikredsenes op-gavevaretagelse i forhold til modtagelse af asylansøgninger ogde indledende sagsskridt i forbindelse hermed. Retningslinjer-ne fremgår af et bilag til Rigspolitiets generelle kundgørelseom politiets opgavevaretagelse på udlændinge- og grænsekon-trolområdet. De fastsatte retningslinjer for opgavevaretagelsenhar været – og er fortsat – de samme i forhold til alle landetspolitikredse. Der er således ikke fastsat særlige retningslinjer iforhold til sagsbehandlingen i Københavns Politi, herunder iKøbenhavns Lufthavn.Som nævnt på samrådet den 28. november 2013, jf. talepapiretsom blev sendt til Folketingets Retsudvalg ved besvarelsen af5. december 2013 af spørgsmål nr. 222 (Alm. del), og som detogså fremgår af besvarelsen af 24. februar 2014 af spørgsmålnr. 386 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har Rigspolitietovervejet behovet for en præcisering af de gældende retnings-linjer for politikredsenes modtagelse af asylansøgninger, her-under procedurerne i forbindelse med Rigspolitiets overtagelseaf sagerne.Rigspolitiet har nu afsluttet revisionen af retningslinjerne, der– også fremadrettet – gælder alle landets politikredse.Det følger fortsat af de reviderede retningslinjer, at den politi-kreds, hvor asylansøgningen indgives, i umiddelbar forlængel-se af, at man kommer i kontakt med asylansøgeren, skal regi-strere ansøgeren med navn, fødedata og nationalitet (og oplys-ninger om eventuel statsløshed) på baggrund af oplysninger fraansøgeren eller data, der fremgår af foreliggende dokumentervedrørende ansøgeren. Politikredsen skal oprette en sag i poli-tiets sagsbehandlingssystem (POLSAS), og der skal udfærdi-ges en rapport med bl.a. oplysninger om identitet. Der skal skeopslag i relevante registre (Det Centrale Kriminalregister ogSIS II). Der skal optages foto og fingeraftryk af alle asylansø-2
gere, som er 14 år eller ældre. Fingeraftrykkene skal sendes tilNationalt Kriminalteknisk Center i Rigspolitiet, der registrererog søger på fingeraftrykkene i relevante registre, herunder Eu-rodac-databasen. Endelig skal asylansøgeren visiteres, ogeventuel bagage skal ransages med henblik på at sikre eventu-elle dokumenter og genstande, som kan medvirke til at fastslåansøgerens identitet, nationalitet og rejserute eller tilknytningtil andre lande.I forhold til de tidligere gældende retningslinjer er der foreta-get nogle ændringer, der har til formål at lette politikredsenesarbejde.Den hidtil gældende pligt for politikredsene til i alle sager atforelægge spørgsmålet om ud- eller afvisning for Udlændinge-styrelsen begrænses fremadrettet til alene at omfatte de tilfæl-de, hvor asylansøgningen indgives i forbindelse med indrejseover en ydre Schengengrænse.Der indføres endvidere en ny ordning, som indebærer, at poli-tikredsene ikke længere skal kontakte Nationalt Udlændinge-center i Rigspolitiet med henblik på at få det identifikations-nummer, der skal anvendes i forbindelse med optagelse af fin-geraftryk til brug for søgninger i Eurodac, idet der er skabt mu-lighed for, at politikredsene selv kan danne dette identifikati-onsnummer.Det præciseres, at der altid – for at undgå sproglige misforstå-elser mellem udlændingen og politiet – skal anvendes tolk vedsagsbehandlingen. Der kan eventuelt anvendes telefontolkning.Det præciseres desuden, at den rapport, der skal udfærdiges afpolitikredsene, skal indeholde oplysning om, hvem kredsen hartalt med i Nationalt Udlændingecenter om overtagelse af sa-gen/udlændingen og hvornår. Denne præcisering skal ses isammenhæng med de påtænkte ændringer i de interne sags-gange i Nationalt Udlændingecenter (Asylregistreringen) medhenblik på at sikre et løbende overblik over de asylansøgere,der henholdsvis indfinder sig i Center Sandholm henholdsvisikke giver møde.Det indføres som noget nyt, at politikredsene i forhold til asyl-ansøgere, der ikke skal overføres som frihedsberøvede, skaltræffe og forkynde afgørelse i medfør af udlændingelovens §34, stk. 1, nr. 3 og 4, om, at sådanne asylansøgere skal tageophold i Center Sandholm og give møde hos politiet.Dette nye tiltag skal ligeledes understøtte opfølgning på, atasylansøgerne indfinder sig i Center Sandholm.
3
Der er endelig foretaget en række mere tekniske ændrin-ger/præciseringer.De reviderede retningslinjer forventes at træde i kraft den 1.april 2014.Det bemærkes i øvrigt, at det nævnte bilag (retningslinjerne) eret dynamisk dokument, som løbende vil blive ændret i taktmed, at der viser sig behov herfor.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse. Der henvisesi øvrigt til ministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 697 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg.
4