Retsudvalget 2013-14
REU Alm.del
Offentligt
1297851_0001.png
1297851_0002.png
1297851_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
7. november 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0030-1711Dok.:934417
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 23 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 23 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere REU alm. del bilag 406 (2012-13) og oplyse, om det er korrekt, at Rigspolitiet som anført ihenvendelsen modtager og opbevarer Sexologisk Kliniks vur-deringer af transkønnede, som har ønsket et X i deres pas i ste-det for et F eller et M. I givet fald ønskes samtidig en nærmerebeskrivelse af baggrunden for denne arkivering samt for karak-teren af de oplysninger, der opbevares hos Rigspolitiet. Samti-dig ønskes ministerens kommentarer til forslaget om, at ansøg-ninger om et X i passet efter newzealandsk forbillede behand-les i Borgerservice, hvor pasansøgeren blot underskriver en er-klæring under strafansvar.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det følger af pasbekendtgørelsens §5, stk. 5, (bekendtgørelse nr. 1003 af 6. oktober 2006 om pasm.v.), at Rigspolitichefen kan tillade, at kønnet for en person,som ikke har gennemgået et kønsskifte, men som af Sexolo-gisk Klinik vurderes at være transseksuel eller ganske ligestil-let hermed, betegnes X.Ved modtagelse af en ansøgning om X i passet i stedet for et Feller et M anmoder Rigspolitiet ansøgeren om at underskriveen fuldmagt, hvormed Rigspolitiet kan indhente en erklæringfra Sexologisk Klinik til brug for Rigspolitiets behandling afansøgningen.Erklæringen fra Sexologisk Klinik indeholder oplysninger omsocial anamnese, familiær disposition, psykiatrisk anamnese,somatisk anamnese, medicin, kønsskifteønske, seksualitet, kli-nisk indtryk samt en konklusion.Når erklæringen fra Sexologisk Klinik modtages, journaliseresden på den pågældende sag. Erklæringen indgår herefter somgrundlag for Rigspolitiets afgørelse.Erklæringen opbevares efter journalisering og afgørelse iRigspolitiets Hovedjournals arkiv. Opbevaringen sker i over-ensstemmelse med reglerne i arkivlovens § 8 og arkivbekendt-gørelsens § 1-3. Opbevaringen sker i lokaler, som journalmed-arbejdere umiddelbart alene har adgang til.”
2
Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der i januar 2013 blev nedsat entværministeriel arbejdsgruppe om juridisk kønsskifte, som har til opgave atopstille og vurdere modeller for juridisk kønsskifte uden krav om kastrati-on. Arbejdsgruppen skal i den forbindelse blandt andet beskrive og analy-sere den gældende paslovgivning.Arbejdsgruppen skal afslutte sit arbejde inden udgangen af 2013, såledesat der i regeringen kan tages stilling til, om der som opfølgning på arbejdetskal fremsættes lovforslag i foråret 2014. Der vil i den forbindelse endvi-dere blive taget stilling til, om der er grundlag for at ændre pasbekendtgø-relsens regler om kønsbetegnelsen i pas for transkønnede.
3